Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński – o którym zawsze myślałam, że obowiązkowym do niego dodatkiem dodatkiem  jest fasola.
A jednak okazuje się, że na Ukrainie o fasoli w barszczu nie wiedza nic, a zupa z fasolą nosi nazwę “barszcz czernihowski”. Wspólnym elementem jest dodatek czosnku i kapusty. Jednakowoż dla mnie pozostanie barszczem ukraińskim, taką nazwą dla jego określenia najczęściej posługujemy się w Polsce.
Zupa jest słodko-kwaśna, jak ja lubię to połączenie smaku! Dosładzam i dokwaszam buraczki, kapustę zasmażaną, mizerię, sałatę ze śmietaną… A dania azjatyckie? Ileż z nich łączy te smaki w pyszną układankę.

Barszcz ukraiński

składniki:

– pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa, trzy udka z kurczaka
– trzy duże lub cztery mniejsze buraki
– 0,25 dag białej fasolki Jaś
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– kawałek selera
– pół cebuli
– połowa pora
– kawałek białej kapusty
– ząbek, dwa czosnku
– 4 ziemniaki
– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
– pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
– łyżka mąki
– sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu)
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– zielona pietruszka do posypania

Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych.  Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, moją się jeszcze tylko zmieścić warzywa)  i doprowadź do wrzenia, gotuj  pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne  kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Miss Oatmeal
    9 kwietnia, 2013, 1:13 pm

    O 😀 Kolejne danie z listy moich ulubionych! Ostatnio jak mama gotowała mi taki barszcz, to kazałam jej wrzucić multum buraków. Mój talerz wyglądał jakbym jadła buraki w sosie z zupy hehe 😀

  2. Clauditte W.
    9 kwietnia, 2013, 3:15 pm

    zjadłabym cały gar. Buraki to jest to co uwielbiam !!!

  3. opalanka
    9 kwietnia, 2013, 3:58 pm

    To z tęsknoty do koloru:)

  4. GrowingUp
    9 kwietnia, 2013, 5:13 pm

    Kiedyż ja ostatnio jadłam barszczyk? A zjadłabym takiego z krokietami mmm;)

  5. Anonimowy
    2 marca, 2015, 2:32 pm

    wyszedl dobry ale jako laik gotowania poprosze o info ile wody za malo smaczysty mi wyszedl:) pozdrawiam

    1. opalanka
      2 marca, 2015, 2:38 pm

      Tylko tyle, by przykryła wszystkie składniki ułożone w garnku.

    2. Anonimowy
      2 marca, 2015, 3:01 pm

      dodam jeszcze ze buraki gotowalem.

  6. Anonimowy
    3 października, 2016, 7:59 am

    Dlaczego do barszczu dodajesz przecier pomidorowy?

    1. opalanka
      3 października, 2016, 6:33 pm

      Bo pomidory dawano do barszczu ukraińskiego.

  7. Anonimowy
    24 listopada, 2016, 12:45 pm

    Dlaczego buraki trzeba piec? Trzeba to robić, czy można surowe dodać? 🙂

  8. opalanka
    24 listopada, 2016, 9:44 pm

    Można dać surowe. Pieczone mają lepszy smak i kolor.

  9. Zumba Love
    28 lipca, 2017, 6:04 pm

    Pychota! Ostatnio jadłam tą zupę w przedszkolu, czyli ponad 20 lat temu 😀 I tak mi się nagle zachciało… Mama zrobiła i smak dzieciństwa powrócił. Od dziś będzie często gościć na naszym stole 🙂

    1. opalanka
      28 lipca, 2017, 7:13 pm

      Bardzo się cieszę:)

  10. Kasia
    14 czerwca, 2018, 7:43 pm

    Wreszcie doskonały przepis na barszcz ukraiński! Wyszedł idealnie! 🙂 Mężowi (rodowitemu Ukraińcowi) zupa smakowała lepiej niż na Ukrainie 😉
    Zatem godne polecenia! Pozdrawiam ciepło 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 czerwca, 2018, 8:40 pm

      Miód na me serce:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie