Barszcz ukraiński
A jednak okazuje się, że na Ukrainie o fasoli w barszczu nie wiedza nic, a zupa z fasolą nosi nazwę “barszcz czernihowski”. Wspólnym elementem jest dodatek czosnku i kapusty. Jednakowoż dla mnie pozostanie barszczem ukraińskim, taką nazwą dla jego określenia najczęściej posługujemy się w Polsce.
Zupa jest słodko-kwaśna, jak ja lubię to połączenie smaku! Dosładzam i dokwaszam buraczki, kapustę zasmażaną, mizerię, sałatę ze śmietaną… A dania azjatyckie? Ileż z nich łączy te smaki w pyszną układankę.
składniki:
– pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa, trzy udka z kurczaka
– trzy duże lub cztery mniejsze buraki
– 0,25 dag białej fasolki Jaś
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– kawałek selera
– pół cebuli
– połowa pora
– kawałek białej kapusty
– ząbek, dwa czosnku
– 4 ziemniaki
– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
– pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
– łyżka mąki
– sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu)
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– zielona pietruszka do posypania
Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych. Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, moją się jeszcze tylko zmieścić warzywa) i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
O 😀 Kolejne danie z listy moich ulubionych! Ostatnio jak mama gotowała mi taki barszcz, to kazałam jej wrzucić multum buraków. Mój talerz wyglądał jakbym jadła buraki w sosie z zupy hehe 😀
zjadłabym cały gar. Buraki to jest to co uwielbiam !!!
To z tęsknoty do koloru:)
Kiedyż ja ostatnio jadłam barszczyk? A zjadłabym takiego z krokietami mmm;)
wyszedl dobry ale jako laik gotowania poprosze o info ile wody za malo smaczysty mi wyszedl:) pozdrawiam
Tylko tyle, by przykryła wszystkie składniki ułożone w garnku.
dodam jeszcze ze buraki gotowalem.
Dlaczego do barszczu dodajesz przecier pomidorowy?
Bo pomidory dawano do barszczu ukraińskiego.
Dlaczego buraki trzeba piec? Trzeba to robić, czy można surowe dodać? 🙂
Można dać surowe. Pieczone mają lepszy smak i kolor.
Pychota! Ostatnio jadłam tą zupę w przedszkolu, czyli ponad 20 lat temu 😀 I tak mi się nagle zachciało… Mama zrobiła i smak dzieciństwa powrócił. Od dziś będzie często gościć na naszym stole 🙂
Bardzo się cieszę:)
Wreszcie doskonały przepis na barszcz ukraiński! Wyszedł idealnie! 🙂 Mężowi (rodowitemu Ukraińcowi) zupa smakowała lepiej niż na Ukrainie 😉
Zatem godne polecenia! Pozdrawiam ciepło 🙂
Miód na me serce:)