Zrazy mielone w sosie grzybowym

 Zrazy mielone w  sosie grzybowym, z  kaszą, kopytkami albo tłuczonymi ziemniakami. Z dodatkiem buraczków lub kiszonych ogórków. Pyszna staropolszczyzna. Jest ktoś, kto nie lubi?
Zrazy mielone w sosie grzybowym

składniki:

– 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 2-4 dag suszonych grzybów
– cebula
– łyżka masła
– czerstwa kajzerka
– jajko
– dwa ząbki czosnku
– pół szklanki kwaśnej śmietany
– łyżka mąki
– czarny pieprz, sól
– mąka lub tarta bułka do panierowania
– olej (np. słonecznikowy) do smażenia

W 3/4 l wody namoczyłam połamane grzyby (można zostawić je tak na noc, ale wystarczy godzina). Gotowałam je w tej samej, lekko osolonej wodzie przez pół godziny.

Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na maśle. Kajzerkę namoczyłam w zimnej wodzie. Dobrze odcisnęłam i razem z cebulką dodałam do mięsa. Dorzuciłam jajko, zmiażdżone ząbki czosnku, osoliłam i dodałam pieprz. Masę wyrobiłam jak ciasto, ręką. Uformowałam podłużne wałeczki (troszkę większe niż kupowane w sklepach paluszki rybne), obtoczyłam w bułce (lepsza byłaby mąka) i usmażyłam na złoto na oleju. Wyjęłam na półmisek. Wymieszałam śmietanę z łyżką mąki i dwoma łyżkami wywaru z grzybów.  Połączyłam z resztą grzybowego smaku. W razie powstania grudek można pomóc sobie kuchenną rózgą lub trzepaczką. Doprowadziłam sos do pierwszego bulgotu i zalałam zrazy.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. na.oko
    13 marca, 2013, 12:35 pm

    ojj, teraz przez ten cudowny przepis caly tydzien bede miala ochote na zrazy 🙂 jeszcze ten kremowy sosik…

    P.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs 🙂

  2. opalanka
    13 marca, 2013, 4:25 pm

    dziękuję za zaproszenie:)

  3. Diana Misia
    17 kwietnia, 2014, 9:58 am

    Pycha wszystkim samkowała szczególnie sos 😉

  4. opalanka
    17 kwietnia, 2014, 11:45 am

    Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie