Pischinger- wafle przekładane czekoladową masą

Bez pieczenia, bez wyrastania. Smarujemy wafle i już jest gotowa, pyszna chrupkość. Przepisów na pischinger jest wiele i niech fantazja Was niesie. Najcudniej, jeśli uda się wafelki zostawić przyciśnięte czymś ciężkim do następnego dnia. Wiem, wiem….

Pischinger


składniki  : 

– paczka okragłych lub prostokątnych wafli (na zdjęciu ciastka z połowy porcji) :
– słoik kwaśnego dżemu (u mnie marmolada różana z Łowicza)
– kostka masła
– dwie tabliczki gorzkiej czekolady
– pół szklanki cukru
– 6 żółtek
– szklanka posiekanych orzechów włoskich
– puszka gotowej masy krówkowej

Z żółtek i cukru ubij mikserem jasny kogel- mogel. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku nad gotującą się wodą, lekko przestudź. Połącz czekoladową i jajeczną masę, dodaj orzechy, wymieszaj. Przekładaj naprzemiennie: wafel z masą czekoladową, wafel z krówkową, wafel z dżemem, wafel itd. Masę krówkową w celu lepszej smarowności można podgrzać. Na ostatnim waflu połóż deskę do krojenia i całość obciąż, np. słoikiem z  ogórkami i odstaw do lodówki, do stężenia. Pokrój ostrym nożem na trójkąty.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Ervisha
    21 marca, 2013, 9:20 am

    Cudowne…. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)