Pischinger- wafle przekładane czekoladową masą

Bez pieczenia, bez wyrastania. Smarujemy wafle i już jest gotowa, pyszna chrupkość. Przepisów na pischinger jest wiele i niech fantazja Was niesie. Najcudniej, jeśli uda się wafelki zostawić przyciśnięte czymś ciężkim do następnego dnia. Wiem, wiem….

Pischinger


składniki  : 

– paczka okragłych lub prostokątnych wafli (na zdjęciu ciastka z połowy porcji) :
– słoik kwaśnego dżemu (u mnie marmolada różana z Łowicza)
– kostka masła
– dwie tabliczki gorzkiej czekolady
– pół szklanki cukru
– 6 żółtek
– szklanka posiekanych orzechów włoskich
– puszka gotowej masy krówkowej

Z żółtek i cukru ubij mikserem jasny kogel- mogel. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku nad gotującą się wodą, lekko przestudź. Połącz czekoladową i jajeczną masę, dodaj orzechy, wymieszaj. Przekładaj naprzemiennie: wafel z masą czekoladową, wafel z krówkową, wafel z dżemem, wafel itd. Masę krówkową w celu lepszej smarowności można podgrzać. Na ostatnim waflu połóż deskę do krojenia i całość obciąż, np. słoikiem z  ogórkami i odstaw do lodówki, do stężenia. Pokrój ostrym nożem na trójkąty.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Ervisha
    21 marca, 2013, 9:20 am

    Cudowne…. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie