Najlepsze ciasto bananowe z kruszonką
Najlepiej użyć do niego bananów, które są bardzo miękkie, mocno dojrzałe a nawet takich, które mają na skórce czarne plamki. Banany nadają wilgotności, nie są zbyt wyczuwalne. Lepiej rozgnieść je widelcem niż blendować.
ciasto bananowe z kruszonką składniki:
na ciasto:
– 3 bardzo dojrzałe banany
– tabliczka mlecznej czekolady
– 3/4 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– szklanka mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– szczypta soli
– 3 łyżki kakao
na kruszonkę:
-1/3 kostki mocno zimnego masła
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki brązowego lub białego cukru
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
– masło i tarta bułka do wysmarowania i wysypania formy
Czekoladę rozpuść na parze (w rondelku nad gotującą się wodą). Lekko ostudź.Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Banany rozgnieć widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Do miski z utartym masłem przesiej sypkie składniki, dodaj rozpuszczoną czekoladę, banany. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż do średniej wielkości keksówki, natłuszczonej i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zaczynając od masła z mąką, rozetrzyj palcami, tworząc nieregularnych kształtów grudki. Przełóż na ciasto. Piecz około 50 minut, do godziny. Po 40 minutach wyłącz górną
grzałkę piekarnika lub nakryj ciasto folią aluminiową.
grzałkę piekarnika lub nakryj ciasto folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
drukuj przepis
drukuj przepis bez zdjęć
wygląda bajecznie ;d
Dziękuję:)
Uwielbiam chlebki bananowe, Twój wygląda cudnie! 🙂
Dziękuję:)