Ciasto bananowe

Porządne, wilgotne, kawał dobrego, domowego placka. Jeden mój znajomy przypomniał mi, że kiedyś mówiło się na ciasto „placek”. Mam książki kucharskie, gdzie figurują pozycje typu „placek na niedzielę I” i „placek na niedzielę II”. Dziś już chyba raczej nie słychać tego określenia?
Banany w tym cieście nie są prawie wyczuwalne, nadają tylko wilgoci, specyficznej, miękkiej, przyjemnej dla języka tekstury. Lubię jego smak z dużą ilością bakaliowych dodatków, orzechów, rodzynek, żurawiny i pestek słonecznika. Jest łatwe, szybkie i przyjemne w przygotowaniu, a od jego zapachu w domu robi się ciepło i przytulnie. Podobne ciasto, w  czekoladowej wersji z kruszonką można znaleźć tutaj.

Ciasto bananowe
 Ciasto bananowe

ciasto bananowe składniki (na okrągłą blaszkę 24 cm lub średnią keksówkę) :

– 4 dojrzałe mocno banany (najlepiej te mocno żółte z czarnymi plamkami)
– 2,5 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 150 g masła
– 4 jajka
– 2/3 szklanki cukru
– ok. pół szklanki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– dwie, trzy łyżki rodzynek

polewa: 

 – pół tabliczki gorzkiej czekolady
– łyżka cukru
– łyżeczka masła
– dwie, trzy łyżki mleka

Piekarnik nastawić na 180 st. Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść niezbyt porządnie widelcem (tak by zostały małe, nierozgniecione kawałki). Do dużej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Całe jajka ubić z cukrem, dolać do nich ostudzone masło. Przelać do miski z mąką, dodać rozgniecione banany i bakalie, wymieszać porządnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. Po pół godziny sprawdzić, czy się zbyt mocno nie rumieni i ewentualnie okryć folią aluminiową. Piec ok. 45- 50 minut. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy. Ostudzić w lekko w uchylonym piekarniku. Składniki polewy rozpuścić nad rondelkiem z parującą wodą, polać ciepłe ciasto.

Ciasto bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    25 kwietnia, 2014, 4:54 pm

    Bananowe ciasta są pyszne!bardzo je lubię:)

  2. Patrycja Laskowska
    2 czerwca, 2014, 9:08 am

    Wszystko zależy od regionu Polski mój mąż jest z Podkarpackiego i tam nadal powszechnie używa się określenia placek zamiast ciasto :).Też uwielbiam placki bananowe 🙂

    1. Anonimowy
      3 grudnia, 2014, 1:09 pm

      W Małopolsce też nadal często (a nawet częściej) słyszy się "placek" a nie ciasto

  3. Karolinka
    5 sierpnia, 2014, 10:04 am

    W przepisie podane jest za mało cukru… chyba jajka ubijamy z większą ilością cukru niż 1 łyżka waniliowego 😉

    1. opalanka
      6 sierpnia, 2014, 10:17 pm

      Tak. Nie zauważyłam. Dzięki. Już poprawiam.

  4. Anonimowy
    5 października, 2014, 5:57 pm

    Czy w piekarniku z termoobiegiem tez piec to ciasto w 180 stopniach

    1. opalanka
      5 października, 2014, 7:56 pm

      mniej, ok. 160 st.

  5. Anna Masłowska
    19 listopada, 2015, 9:26 am

    czy ja dobrze zrozumiałam, że należy piec 45-50 minut (patyczek będzie suchy), a potem dalej piec pół godziny, mimo że placek jest upieczony (bo patyczek jest suchy). Jestem świeżynka i muszę się upewnić 🙂

    1. opalanka
      19 listopada, 2015, 4:00 pm

      Wsadzasz patyczek i jak jest suchy, to dalej nie pieczesz, tylko wyłączasz piekarnik. Napisałam niejasno. Pozdrowionka

  6. Anonimowy
    6 lutego, 2016, 8:24 pm

    Szcerze, ciasto takie sobie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)