Babeczki orzechowo-bananowe z karmelem

 Spotkanie w lejdisowym gronie mi się dziś szykuje i  pomyślałam, że przydałoby się na nie coś niewielkiego, takie małe, słodkie conieco. Trafiłam tu . I znalazłam babeczkową venę.
Babeczki orzechowo-bananowe

babeczki orzechowo-bananowe składniki:  

– dwie szklanki mąki
– pół łyżeczki sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– garść posiekanych, włoskich orzechów

– dwa żółtka – ubite lekko widelcem
– 70 g roztopionego masła
– pół szklanki jogurtu naturalnego
– pół puszki gotowej masy krówkowej
– rozgniecione widelcem dwa mocno dojrzałe banany

Piekarnik rozgrzałam do ok.170 st.
Trzy duże łyżki masy kajmakowej odłożyłam do osobnej miseczki na potem.  W jednej misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki, w drugiej płynne. Dodałam pierwsze do drugich, wymieszałam porządnie łyżką. Wysmarowałam formę do babeczek masłem i wysypałam tartą bułką. Do każdej foremki włożyłam łyżkę masy, sporą łyżeczkę kajmaku z puszki i łyżeczkę ciasta.
W zależności od wielkości foremki zużyjecie całe ciasto lub nie. Mnie zostało nieco, na papierze do pieczenia wyłożyłam łyżką kulki, wyszły bardzo dobre ciasteczka. Piekłam do zrumienienia ciasta, ok 15 minut. Gotowe polukrowałam mieszanką cukru pudru z łyżeczką soku z cytryny a na wierzch położyłam kandyzowany kawałek owocu o nazwie której nie pamiętam.

 

Babeczki orzechowo-bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Luka Li
    5 marca, 2013, 12:40 pm

    Śliczne:)

  2. opalanka
    6 marca, 2013, 7:32 am

    dziękuję:)

  3. Renata D.
    6 marca, 2013, 10:50 am

    Fajniusie kwiatki, jak z rabatki. 🙂

  4. opalanka
    6 marca, 2013, 2:04 pm

    🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie