Smalec – staropolskie smarowidło do chleba

Miałam spędzać przedwiośnie dietetycznie i rozsądnie. Ale ta zima trzyma! Wczoraj zjadłam kolację u przyjaciół. Podali podobne smarowidło i ogórki. Było pyszne. Dwie kromki wsunęłam w oka mgnieniu.
Dziś mam takie cudo w swojej lodówce i przynajmniej następne dwie pajdy na obiad za sobą. Przy pisaniu składników cierpła mi skóra, no trudno, żyje się raz:)

Smalec

 składniki:

– 25 dkg słoniny
– 30 dkg białego, chudego boczku
– 30 dkg wieprzowiny
– duża cebula
– pół kwaśnego jabłka
– dwa ząbki czosnku
– majeranek,sól, pieprz,ostra, mielona papryka

Wszystkie składniki pokroiłam (dobry, ostry nóż pozwoli uniknąć irytacji ) w najdrobniejszą kostkę. Na patelnię z grubym dnem wrzuciłam słoninę, wytapiała się na najmniejszym ogniu aż zostały malutkie, złote skwarki. Dodałam boczek i wieprzowinę. Kiedy i z nich tłuszcz się wytopił a całość lekko zbrązowiała, wrzuciłam cebulę. Zmiękła szybciutko. Na samym końcu dodałam przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek , starte jabłko i od razu wyłączyłam gaz.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. annaz
    23 lutego, 2013, 5:12 pm

    O takim czymś marzę, ale nikt w domu nie podziela moich opinii ;(

  2. opalanka
    23 lutego, 2013, 7:13 pm

    Może trzeba zaprosić gości:)

  3. Anonimowy
    26 września, 2014, 4:31 pm

    Zajebista sprawa …do wódeczki…ogórek kiszony i melanż co sie zowie!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)