Pasta jajeczna z łososiem

Bardzo lubię gotowe pasty jajeczne ze sklepu. I zwykle kiedy mam już dokonać zakupu, już włożyłam do koszyka, jestem już przy kasie, przychodzi moment otrzeźwienia i czytam skład tych pyszności.
I bardzo często zdarza mi się opędzić od wyobrażenia o cudownej zawartości “kapselka”, wrócić do działu z nabiałem, zakupić jajka i po powrocie do domu własnoręcznie wykonać pastę z prawdziwym smakiem. Co dziś dzielnie uczyniłam.

Pasta jajeczna z łososiem

pasta jajeczna z łososiem składniki:

– sześć jajek
– 10 dkg wędzonego łososia
– kilka korniszonów (u mnie z dodatkiem ostrej papryki)
– łyżka posiekanej szalotki lub szczypiorku, ostatecznie pietruszki lub koperku
– duża łyżka wyraźnego w smaku majonezu
– łyżka musztardy francuskiej (miałam zwykłą sarepską)
– chlust tabasco
– sól
– biały, mielony pieprz
– łyżka soku z cytryny
– kiełki do dekoracji

Jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam w ćwiartki i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Łososia i korniszony pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez, musztardę i przyprawy, wymieszałam wszystko i gotowe.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. Paula
    28 lutego, 2013, 2:10 pm

    Bardzo fajny przepis, pasowałby na nasz konkurs, także zapraszam
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

  2. opalanka
    28 lutego, 2013, 5:57 pm

    Zachęcona – wysłałam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie