Sałatka z makaronu i paluszków surimi

Dostałam ten przepis od sąsiadki. Sprawdziłam  na rozmaitych imprezach. Zawsze wszyscy pytają o
składniki , uznaję zatem, że warta rozpowszechnienia. Za sprawą świeżego ogórka i koperku ma delikatny, świeży smak. Prawie w wiosennych nastrojach spędziliśmy dziś kolację.

Sałatka z makaronu

 składniki:

– 250g makaronu w kształcie ziaren ryżu (np. biavetta)
– duży, świeży ogórek
– trzy spore ogórki  konserwowe (ja użyłam korniszonów z dodatkiem chilli)
– dwie paczki paluszków krabowych surimi
– pół czerwonej cebuli ( nie miałam)
– duży pęczek koperku
– dwa ząbki czosnku
– sos sojowy ( dwa spore chlusty)
– trzy łyżki soku z cytryny
– dwie łyżki  majonezu
– szczypta pieprzu Cayenne
– szczypta cukru
– szczypta soli
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozmrożone  paluszki pokrój na centymetrowe plastry, ogórki w grubą kostkę, cebulę jak najdrobniej. Czosnek przepuść przez wyciskarkę. Wrzuć składniki do miski, dodaj przyprawy ,wymieszaj. Najlepiej zostawić  sałatkę na kilka godzin w lodówce. My zjedliśmy ją bez “przegryzania”  i była pyszna.


  1. Ewa Oszczypała
    28 grudnia, 2013, 10:14 pm

    Co myślicie o tym, żeby zamiast ogórków konserwowych dodać świeże? W wakacje we Włoszech jadłam przepyszną sałatkę z surimi, jednak za nic nie mogę sobie skomponować składników tak, by smakowała tak samo… Ciągle czegoś mi brakuje 🙂

  2. Mariusz
    31 grudnia, 2020, 12:08 pm

    Pół opakowania makaronu. Mam paczkę 259g i 500g. Której połowa? Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      31 grudnia, 2020, 12:53 pm

      250g. Dopisałam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie