Sałatka z makaronu i paluszków surimi

Dostałam ten przepis od sąsiadki. Sprawdziłam  na rozmaitych imprezach. Zawsze wszyscy pytają o
składniki , uznaję zatem, że warta rozpowszechnienia. Za sprawą świeżego ogórka i koperku ma delikatny, świeży smak. Prawie w wiosennych nastrojach spędziliśmy dziś kolację.

Sałatka z makaronu

 składniki:

-pół ugotowanego opakowania makaronu w kształcie ziaren ryżu (biavetta)
– duży, świeży ogórek
– trzy spore ogórki  konserwowe (ja użyłam korniszonów z dodatkiem chilli)
– dwie paczki paluszków krabowych surimi
– pół czerwonej cebuli ( nie miałam)
– duży pęczek koperku
– dwa ząbki czosnku
– sos sojowy ( dwa spore chlusty)
– trzy łyżki soku z cytryny
– dwie łyżki  majonezu
– szczypta pieprzu Cayenne
– szczypta cukru
– szczypta soli
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozmrożone  paluszki pokrój na centymetrowe plastry, ogórki w grubą kostkę, cebulę jak najdrobniej. Czosnek przepuść przez wyciskarkę. Wrzuć składniki do miski, dodaj przyprawy ,wymieszaj. Najlepiej zostawić  sałatkę na kilka godzin w lodówce. My zjedliśmy ją bez „przegryzania”  i była pyszna.


  1. Ewa Oszczypała
    28 grudnia, 2013, 10:14 pm

    Co myślicie o tym, żeby zamiast ogórków konserwowych dodać świeże? W wakacje we Włoszech jadłam przepyszną sałatkę z surimi, jednak za nic nie mogę sobie skomponować składników tak, by smakowała tak samo… Ciągle czegoś mi brakuje 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)