Flaki

 Zastanawiałam się, czy przepis na nie zamieszczać, czy raczej nie i kogo receptura  może zainteresować. Może żonę , której mąż od czasu do czasu westchnie do wspomnienia tych robionych przez mamusię. Nieee. To zły pomysł, od razu budzi się we mnie sprzeciw i myśl – a niech sobie wzdycha. To dla tych nie. Może męża, który wie, że żona nie lubi zapachu gotowanych flaków a spożywać i owszem- tak i chce jej sprawić przyjemność. Albo dziewczę młode, które na początku kulinarnych odkryć jest, albo dziewczę starsze, które było zabiegane za młodu a teraz czasu ma więcej i chęci. Na takie wypadki swój sposób na okrutne z nazwy danie publikuję.Widziałam na własne oczy jak moja mama sprawia i czyści flaki przywożone do domu w wielkich płatach. Często z resztą cielaka czy kawałkiem krowy. Wstążki, harmonijki, książeczki, w zależności od kształtu. Moje bohaterstwo kulinarne nie sięga tak wysoko. Usuwanie zapachu i czyszczenie ich do stanu nadającego się do spożycia, zostawiam lubiącym bardzo ostrą jazdę. Kupuję w spożywczym sklepie flaki krojone, paczkowane, oczyszczone i czasem obgotowane. I tak trochę z nimi roboty.

 

Flaki

składniki:

-Ok. kilograma paczkowanych flaków sklepowych (mrożonych lub nie)
– 3 marchewki,
– 2 pietruszki
– cebula
-spory kawałek selera
– mały por,
– kilka ziaren ziela angielskiego
i pieprzu
– listki laurowe.
– drobiowe mięso z kością ( udka, skrzydełka, korpus, ok. 80 dkg,)
– ok. 40 dkg wołowiny z kością ( np. żeberka, antrykot )
– szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
– nieco imbiru ( świeżo startego, centymetr dwa lub spora szczypta proszku)
– majeranek
– pieprz mielony, papryka
słodka i ostra, ziarnka pieprzu
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
Mięso zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe , ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotuj na wolnym ogniu koło półtorej godziny. Cebulę obierz i poopalaj do zbrązowienia na palniku. Wrzuć ją, obrane warzywa j sól do garnka. Gotuj dalej do całkowitej miękkości warzyw.  Flaki opłucz, porozdzielaj na kawałki, jeśli niedokładnie pokrojone. Zalej wodą , żeby były przykryte i gotuj ok. 5 minut od zawrzenia. Odlej płyn, opłucz na sicie, zalej świeżą wodą i gotuj ok. 5 minut. I jeszcze raz. Sprawdź, czy są miękkie. Jeśli tak, dorzuć do ugotowanego wywaru. Jeśli są twarde, ugotuj je do miękkości w wywarze z warzyw i mięsa.  W zależności od firmy produkującej,  różny jest czas ich gotowania do osiągnięcia całkowitej miękkości. Jedną marchewkę pokrój w cienkie słupki i wymieszaj z resztą zupy.

Zasmażka :

Na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę, mieszaj do zrumienienia .Dodaj zasmażkę do zupy.  Dosyp majeranek, pieprz, dodaj trochę startej gałki muszkatołowej, papryki i imbiru.Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Duusiak
    16 maja, 2013, 11:52 am

    Flaki,znowu polsko 😉
    Kiedyś nie lubiałam,ale teraz czasami zjem 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)