Flaki

 Zastanawiałam się, czy przepis na nie zamieszczać, czy raczej nie i kogo receptura  może zainteresować. Może żonę , której mąż od czasu do czasu westchnie do wspomnienia tych robionych przez mamusię. Nieee. To zły pomysł, od razu budzi się we mnie sprzeciw i myśl – a niech sobie wzdycha. To dla tych nie. Może męża, który wie, że żona nie lubi zapachu gotowanych flaków a spożywać i owszem- tak i chce jej sprawić przyjemność. Albo dziewczę młode, które na początku kulinarnych odkryć jest, albo dziewczę starsze, które było zabiegane za młodu a teraz czasu ma więcej i chęci. Na takie wypadki swój sposób na okrutne z nazwy danie publikuję.Widziałam na własne oczy jak moja mama sprawia i czyści flaki przywożone do domu w wielkich płatach. Często z resztą cielaka czy kawałkiem krowy. Wstążki, harmonijki, książeczki, w zależności od kształtu. Moje bohaterstwo kulinarne nie sięga tak wysoko. Usuwanie zapachu i czyszczenie ich do stanu nadającego się do spożycia, zostawiam lubiącym bardzo ostrą jazdę. Kupuję w spożywczym sklepie flaki krojone, paczkowane, oczyszczone i czasem obgotowane. I tak trochę z nimi roboty.

 

Flaki

składniki:

-Ok. kilograma paczkowanych flaków sklepowych (mrożonych lub nie)
– 3 marchewki,
– 2 pietruszki
– cebula
-spory kawałek selera
– mały por,
– kilka ziaren ziela angielskiego
i pieprzu
– listki laurowe.
– drobiowe mięso z kością ( udka, skrzydełka, korpus, ok. 80 dkg,)
– ok. 40 dkg wołowiny z kością ( np. żeberka, antrykot )
– szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
– nieco imbiru ( świeżo startego, centymetr dwa lub spora szczypta proszku)
– majeranek
– pieprz mielony, papryka
słodka i ostra, ziarnka pieprzu
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
Mięso zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe , ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotuj na wolnym ogniu koło półtorej godziny. Cebulę obierz i poopalaj do zbrązowienia na palniku. Wrzuć ją, obrane warzywa j sól do garnka. Gotuj dalej do całkowitej miękkości warzyw.  Flaki opłucz, porozdzielaj na kawałki, jeśli niedokładnie pokrojone. Zalej wodą , żeby były przykryte i gotuj ok. 5 minut od zawrzenia. Odlej płyn, opłucz na sicie, zalej świeżą wodą i gotuj ok. 5 minut. I jeszcze raz. Sprawdź, czy są miękkie. Jeśli tak, dorzuć do ugotowanego wywaru. Jeśli są twarde, ugotuj je do miękkości w wywarze z warzyw i mięsa.  W zależności od firmy produkującej,  różny jest czas ich gotowania do osiągnięcia całkowitej miękkości. Jedną marchewkę pokrój w cienkie słupki i wymieszaj z resztą zupy.

Zasmażka :

Na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę, mieszaj do zrumienienia .Dodaj zasmażkę do zupy.  Dosyp majeranek, pieprz, dodaj trochę startej gałki muszkatołowej, papryki i imbiru.Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Duusiak
    16 maja, 2013, 11:52 am

    Flaki,znowu polsko 😉
    Kiedyś nie lubiałam,ale teraz czasami zjem 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)