Sernik z dynią i chia

Sernik z dynią i chia, na sobotnio – niedzielne  delektowanie się nicnierobieniem. Zabieram go na przyjaciółkowe spotkanie, gadanie o niczym i śmianie się do rozpuku.

Jeśli chodzi o trudność wykonania  – jest łatwo jak zwykle przy sernikach bywa. Największy problem sprawiło mi  krojenie dyni, bo skóra na niej była jak na byku, przydałby się jakiś samuraj z maczetą czy inny drwal. Na szczęście był w domu Tomek z nożem z Alliexpresu i jakoś  poszło. Pokrojona na plastry, pozbawiona skóry dynia wylądowała w piekarniku. Po upieczeniu zblendowałam ją na mus. Powstałe puree wsadziłam do małych słoików i pasteryzowałam przez 20 minut. Można je również podzielić na porcje, upakować w małe, plastikowe woreczki i zamrozić w zamrażarce.

Sernik z dynią i chia ładnie wygląda, nie rośnie zbytnio i nie opada, jest kremowy i dobrze się kroi. Puree z dyni dodałam do połowy masy serowej, druga połowa, wymieszana z chia pozostała biała. Nakładane naprzemienne warstwy stworzyły ciekawy mym zdaniem łaciaty wzór.

Z uwagi na różną jakoś serów „wiaderkowych” mam mały problem z podawaniem przepisów na serniki. Jeśli kupujemy chudy, dyskontowy ser, trzeba dołożyć do niego więcej masła lub przynajmniej sera mascarpone. Przy serach dobrej  jakości, pow. 18 % zawartości tłuszczu, wystarczy łyżka masła.

sernik z dynią i chia

Sernik z dynią i chia – składniki  (na formę 26 cm)

na spód:

  • 60g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka

na masę serową:

  • 1 kg białego, zmielonego trzykrotnie tłustego sera (wiaderkowy, gotowy zmielony najlepiej pow. 18%)
  • 200 ml kwaśniej śmietany (12 – 18%)
  • 100 g masła (50g  – jeśli ser jest tłusty)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nada się też waniliowy budyń)
  • 5 jajek
  • szklanka ( 220g ) cukru
  • 150 g puree z dyni (trzeba pokroić w plastry, upiec do miękkości dynię i ją zblendować)
  • skórka z otarta z jednej pomarańczy (sparzonej, najlepiej eko, tylko pomarańczowa część)
  • 3 łyżki nasion chia

polewa:

  • pół puszki ( ok. 200 g) krówkowej masy
  • łyżeczka masła

Sernik z dynią i chia – przepis

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.

Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać.

Masa serowa

Ser przełożyć do większej miski, dodać śmietanę, stopione masło i skrobię ziemniaczaną. Zmiksować krótko ( !!!) mikserem, tylko do połączenia masy. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wmiksować pojedyńczo w masę serową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca.
Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie wmieszać ją w serową masę.

Połowę masy odlać do innej miski.
Do puree z dyni dodać kilka łyżek masy sernikowej z pierwszej miski, skórkę z pomarańczy, a następnie wszystko wymieszać z resztą masy.
Do drugiej części sera dodać nasiona chia, delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód nakładać dużą łyżką naprzemiennie ciasto z dynią i ciasto z chia. Powstaną nieregularne łaty. Delikatnie, by warstwy się nie przemieszały wyrównać wierzch ciasta.
Na dnie piecyka ustawić szerokie naczynie z ok. 1,5 l wrzątku. Półkę piekarnika zamienić na półkę – grillową kratkę.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

polewa

Krówkową masę razem z masłem podgrzać w rondelku nad wrzącą wodą. Mieszać aż masło się rozpuści a polewa nabierze jednolitej konsystencji.
Polać sernik z dynią, udekorować płatkami migdałów, ew. smażoną skórką pomarańczową.

Sernik z dynią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Magda (Rudoróż)
    Listopad 15, 2017, 4:24 pm

    Wygląda obłędnie.
    Odkąd pokochałam dynię jakieś dwa lata temu, co roku obiecuję sobie, że w końcu spróbuję zrobić sernik dyniowy. I co roku o tym zapominam. Przypomniałaś mi o tym planie – a że mam schowane w kuchni na czarną godzinę jeszcze dwie dorodne sztuki, może zamiast curry popełnię w końcu ten sernik ?
    Dziękuję!

    I przepiękne zdjęcia 😉

    1. Beata Królikiewicz
      Listopad 15, 2017, 8:02 pm

      No zrób! 🙂 W imieniu autora – Tomasza – dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl