Sałatka z makaronu i paluszków surimi
Dostałam ten przepis od sąsiadki. Sprawdziłam na rozmaitych imprezach. Zawsze wszyscy pytają o
składniki , uznaję zatem, że warta rozpowszechnienia. Za sprawą świeżego ogórka i koperku ma delikatny, świeży smak. Prawie w wiosennych nastrojach spędziliśmy dziś kolację.
składniki:
– 250g makaronu w kształcie ziaren ryżu (np. biavetta)
– duży, świeży ogórek
– trzy spore ogórki konserwowe (ja użyłam korniszonów z dodatkiem chilli)
– dwie paczki paluszków krabowych surimi
– pół czerwonej cebuli ( nie miałam)
– duży pęczek koperku
– dwa ząbki czosnku
– sos sojowy ( dwa spore chlusty)
– trzy łyżki soku z cytryny
– dwie łyżki majonezu
– szczypta pieprzu Cayenne
– szczypta cukru
– szczypta soli
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozmrożone paluszki pokrój na centymetrowe plastry, ogórki w grubą kostkę, cebulę jak najdrobniej. Czosnek przepuść przez wyciskarkę. Wrzuć składniki do miski, dodaj przyprawy ,wymieszaj. Najlepiej zostawić sałatkę na kilka godzin w lodówce. My zjedliśmy ją bez “przegryzania” i była pyszna.
drukuj przepis
drukuj przepis bez zdjęć
Co myślicie o tym, żeby zamiast ogórków konserwowych dodać świeże? W wakacje we Włoszech jadłam przepyszną sałatkę z surimi, jednak za nic nie mogę sobie skomponować składników tak, by smakowała tak samo… Ciągle czegoś mi brakuje 🙂
Pół opakowania makaronu. Mam paczkę 259g i 500g. Której połowa? Pozdrawiam.
250g. Dopisałam:)