Pasta jajeczna z łososiem
Bardzo lubię gotowe pasty jajeczne ze sklepu. I zwykle kiedy mam już dokonać zakupu, już włożyłam do koszyka, jestem już przy kasie, przychodzi moment otrzeźwienia i czytam skład tych pyszności.
I bardzo często zdarza mi się opędzić od wyobrażenia o cudownej zawartości “kapselka”, wrócić do działu z nabiałem, zakupić jajka i po powrocie do domu własnoręcznie wykonać pastę z prawdziwym smakiem. Co dziś dzielnie uczyniłam.
pasta jajeczna z łososiem składniki:
– sześć jajek
– 10 dkg wędzonego łososia
– kilka korniszonów (u mnie z dodatkiem ostrej papryki)
– łyżka posiekanej szalotki lub szczypiorku, ostatecznie pietruszki lub koperku
– duża łyżka wyraźnego w smaku majonezu
– łyżka musztardy francuskiej (miałam zwykłą sarepską)
– chlust tabasco
– sól
– biały, mielony pieprz
– łyżka soku z cytryny
– kiełki do dekoracji
Jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam w ćwiartki i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Łososia i korniszony pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez, musztardę i przyprawy, wymieszałam wszystko i gotowe.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
Bardzo fajny przepis, pasowałby na nasz konkurs, także zapraszam
http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs
Zachęcona – wysłałam:)