Placki z brokułami
Brokuły lubię bardzo. Chrupiące, lekko blanszowane, broń boże ugotowane do zupełnej miękkości. Obejrzałam u Zjem to taki przepis i od razu wykonałam. I będę powtarzać, bo placki są bardzo smaczne, idealne na przekąskę, do maczania w dipach. Czosnkowy wydaje mi się do nich najlepszy. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze do ciasta posiekaną pietruszkę.
placki z brokułami składniki :
– pół brokuła
– trzy łyżki startego na grubej tarce sera
– 3 jajka
– 3 łyżki tartej bułki
– sól, biały pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki jogurtu naturalnego ( w przepisie u “Zjem to” nie ma )
Na dip czosnkowy – pół szklanki gęstego jogurtu wymieszanego z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem
Różyczki brokuła pokrój na małe kawałeczki. Jajko roztrzep widelcem w misce z jogurtem i przyprawami. Dodaj brokuł, żółty ser i tartą bułkę. Placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku. Ja rozgrzałam piekarnik do 180 st, wyłożyłam łyżką placuszki ciasta na papier do pieczenia.
Były gotowe po ok. 15 minutach.
świetne placki! robiłam już z różnych warzyw, ale brokułowych nigdy, pomysł wykorzystam!
mnaaaim! Robilam podobne były pyszne, te zapewne też;D
Chrupały, były dostatecznie słone i wystarczająco brokułowe:)