Sernik czekoladowy
Piekłam go w większej niż zazwyczaj tortownicy. Sernik czekoladowy jest miękki i delikatny, ma kremową konsystencję. Konieczne jest mocne schłodzenie go w lodówce przez kilka, najlepiej kilkanaście godzin.
Składniki ( na tortownicę 26 – 28 cm) :
na spód :
– 200 g dowolnych herbatników
– 100 g posiekanych orzechów włoskich
– pół kostki roztopionego masła
Herbatniki pokruszyć mocno ręką lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z orzechami i masłem. Powstałym “piaskiem” wylepić dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na kilka minut.
na masę serową:
– 1,3 kg zmielonego sera (dałam 1kg “na sernik” w wiaderku i 300 g serka o naturalnym smaku, może być też mascarpone))
– tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
– 2 łyżki kakao
– łyżka masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– kilka kropli esencji waniliowej
na polewę – połowa puszki gotowej masy krówkowej
do dekoracji – posiekane orzechy albo płatki migdałów
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, przestudzić lekko. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ser miksować w dużej misce, jednocześnie powoli wlewać stopioną czekoladę, ubite jajka, wanilię i kakao. Ucierać do wymieszania składników, niezbyt długo. Przelać masę do tortownicy.
Ustawić blaszkę na kratce od piekarnika, wsuwając pod nią naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób stworzymy sernikowi łaźnię parową. Przy mniejszej ilości ciasta można wstawić owiniętą szczelnie folią aluminiową tortownicę do większej blaszki z gorącą wodą. Duża nie zmieściła mi się do żadnej, stąd konieczność zastosowania “łaźni”. Piec godzinę, wystudzić w uchylonym piekarniku. Masę krówkową podgrzać lekko mieszając w rondelku, przełożyć do dekoratora lub torebki foliowej z uciętym rogiem i wylać na ciasto. Udekorować płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Sernik włożyć do lodówki na kilka – kilkanaście godzin.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pieknie wyglada,moj czekoladowy wlasnie sie studzi,pozdrawiam.
Chciałam dokonać wpisu na Twoim blogu i kazało mi się logować do wordpress. To konieczne?:(
Mam sukces:)
no i dostałam ślinotoku, tak z samego rana..!
Piękny ci wyszedł, no rozpływam się… <3
🙂 mam jeszcze taki mini malusi kawałeczek 🙂
Kakao jest w składnikach, ale w przepisie już nie. Trzeba je dodać czy niekoniecznie :)? Pozdrawiam 😀
niekoniecznie. ale nada kolor i smaku dołoży, jeśli chcemy czekoladowo. Pozdrawiam również:)
Kolejność nie ma tu wielkiego znaczenia. Z wanilią np.
Witam. Czy smarować lub wykładać blachę papierem do pieczenia? Pysznie wygląda, podejmuje próbę zrobienie 🙂
Można, ale niekoniecznie. Na wszelki wypadek można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku. Nie jest to niezbędne, ale teraz już się tak zabezpieczam, różne są sery na serniki:)
Dzień dobry! Mam pytanie -co to znaczy 200g słodkiej śmietanki- czyli ile mam mieć %?
200 ml. 30 – 36%.