Zupa ogórkowa
Zwyczajna zupa ogórkowa, codzienna i wydaje się oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z serii tych, co niby wiadome, ale może ten blog wpadnie w ręce (oczy? Gdzie wpada blog? 🙂 młodziutkiej dziewczyny albo starszego mężczyzny, który postanowił skończyć z jedzeniem na mieście. Na takie i podobne okoliczności przepis podaję:)
składniki ( na garnek ok. 3 l) :
– ok. 50 dag kości z mięsem (żeberka wieprzowe, cielęce, korpus kurzy lub dwa udka, kości schabowe itp.)
– 30 – 40 dag ogórków kiszonych (nie małosolnych)
– dwie duże marchewki ( albo 3-4 małe)
– duża pietruszka
– spory kawałek selera
– ok. 20 cm pora
– 4-6 średniej wielkości ziemniaków
– sól, pieprz, dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
– trzy duże łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka mąki pszennej
– 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
Mięso wymyć i zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć łyżką ewentualne szumowiny i gotować ok.15-20 minut. Osolić, dodać obrane ze skórki warzywa (pół marchewki zostawić). Gotować do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodać starte na tarce ogórki (można je przesmażyć krótko na maśle, jeśli się śpieszymy – niekoniecznie). Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z mąka, dodać trzy łyżki wywaru. Dolać do garnka, ewentualnie dosolić, posypać pieprzem i siekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Przepyszna! 🙂
Taka zwyczajna, codzienna, a taka smaczna ta zupa ogórkowa, W dzieciństwie często jadałam ogórkową.
Ogórkowa to moja zupa nr 1, spróbuję twojego przepisu, polecam tez staropolski przepis na ogorkowa – http://przepisybabci.com/zupa-ogorkowa/
nie taka znana, bo każdy robi inaczej;) Czasem warto zainspirować się od innych:)
Mniam, lubię baaardzo:)
Dzisiaj zrobiłam drugi raz w życiu 🙂 Mniam!
Dziękuję- dzisiaj będę robiła zupę wg Twojego przepisu. Bardzo pomocny blog-przynajmniej dla takiego laika jak ja 🙂
Milo mi, powodzenia:)
zupa przepyszna. Zrobiłam według przepisu i rzeczywiście "niebo na talerzu".
Pozdrawiam
Cieszę się i pozdrawiam również:)
przepis bardzo prosty a zupka bardzo smaczna ! ja dodatkowo wzmacniam smak ogórków przecierem ogórkowym np. z pińczowa poniewaz wole jak zupa jest bardziej kwaskowa
pyszna zupa dziś gości w mojej kuchni.
dziękuję za przepis, pozdrawiam:)
pozdrawiam również:)
Robię dziś na jutro dla rodzinki ��. Zobaczę jak będzie smakować ��.
Pozdrawiam ��
Robilam dzis pychotka bardzo fajny blog zakochalam sie w poradach bede zagladac przy najbluzszej okazji w kuchni jutro��
Zapraszam! 🙂
Zrobiłam wyszła pyszna zupka:) i tak samo krupnik zrobiony wg Pani przepisu wychodzi bardzo dobry (opinia męża: mistrzostwo świata) Dziękuję za porady i przepisy.
No to bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
Thank you – this has made my day!!!
🙂
Super przepis nie ma to jak dobra zupa ogórkowa jest pyszna praktycznie cały rok. Dodatkowo warto przypomnieć, że gotując zupę na ogórkach kiszonych są one wzbogacone o kultury bakterii jak jogurty przy czym ich wartość odżywcza jest jeszcze większa. Poza tym ogórki to eliksir młodości im więcej i częściej sie ich używa i je tym skóra wygląda młodziej a ta rada szczególnie polecana dla Pań
Dzieki Twojej pomidorowej mój chłopak zaczął uznawać zupę jako danie obiadowe. Dziś poprosił mnie o zrobienie ogorkowej – zasiegnelam Twojego przepisu i nie żałuję. Smakuje nam bardzo, dzisiaj pewnie dosiegniemy dna garnka 😉 Dziękuję, jest pysznie! 😉
Bardzo się cieszę:)
mam 33 lata, 2 dzieci, nieźle gotuję, ale… ogórkową robiłam może z raz w życiu. Nigdy nie wiesz, komu przyda się Twój przepis 🙂 Dzięki!
O. No widzisz:)
A ja jestem studentką – jednak nie mam pojęcia skąd brać przepisy na podstawowe tradycyjne domowe dania. Zaciekawiła mnie Twoja zupa koperkowa. Myślę, że zrobię coś z Twojego bloga, ponieważ zauważyłam istotną rzecz, że robisz zupy na mięsie, a nie na kostce rosołowej. A ja – po tym rozpoznaję profesjonalnych kucharzy.
Pozdrawiam
Na święta powinna wyjść książka Niebo Na Talerzu – "kuchnia mojej mamy i babci" – tam będą podstawowe przepisy 🙂 pozdrowionka
Polecam przesmażyć na maśle na złoto dwa ząbki czosnku, dorzucić do nich ogórki i dalej smażyć i to dodać do zupy. Moim zdaniem świetna sprawa 🙂
Zupa….ogórkowa…krupnik…"królowa zup">>>pomidorowa<<<….tyle sposobów-tyle smaków ile kucharzy co je warzy…mam od kilku lat "zajawkę" na "bieda zupy-potrawy"- które kiedyś gościły w domach gdzie się nie "przelewało"…hmmmm…także moim…zalewajki…kwaśnice..rosół niedzielny…ech!królik w śmietanie-dzielony na 8 osób-…….przepis OK…ale nie ma w nim ogórków niesypanych-wody ze studni i śmietany od Krasej…POZDRAWIAM
zupe robiłam juz kilka razy i jest pyszna palce lizac:) dziś tez robię:) dzięki za przepis!
W prawdzie mam 26 lat, ale nigdy nie gotowałam zupy. Nie przepadałam za nimi, albo ktoś gotował. Dzisiaj przyszło mi się z tym zmierzyć, bo ukochany miał ochotę na zupę, a czego się nie robi dla ukochanej osoby, prawda?
Dzięki Pani, pierwszy raz w życiu zrobiłam zupę i wyszła pyszna – słowa chłopaka, a on zupy robi najlepsze. Także dziękuje bardzo 🙂
O jak się cieszę! Pozdrowionka dla Was:)
Ślicznie dziękuję za przepis! Zupa wyśmienita, pierwsza którą sama zrobiłam 🙂 Mąż zachwycony – na Jego życzenie dziś korzystam z przepisu już kolejny raz! ❤
Bardzo się cieszę:)