Dobry przepis na obiad – bitki zrolowane z fetą
Bitki zrolowane z fetą – zrazy wieprzowe z cebulą, na powszedni lub odświętny obiad.
Kiedyś wykluła się rodzinna dyskusja kto, dlaczego i za co lubi/nie lubi wątróbkę. Podsumowując wyszło na to, że z wątróbki najlepsza jest podduszona cebula. Najlepiej – bardzo dużo duszonej cebuli. Pamiętam dawne karty dań w restauracjach, gdzie królowały rumsztyki i brizole, z czego klient mógł się domyślać, że danie przykryte zostanie smażoną cebulką. Z tego nostalgicznego sentymentu uwspółcześniony przepis na bitki wieprzowe lub roladki, zrolowałam je przecież, zamieszczam, bo to bardzo smaczna propozycja na obiad dla wielbicieli kawałka dobrego mięsa.
Składniki:
– 0,6 kg chudego mięsa wieprzowego (np. szynki lub łopatki)
– 3 duże cebule
– 150 g sera feta
– dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej
– garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich
– dwie łyżki natki pietruszki
– łyżeczka oregano
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– olej do smażenia
Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem po obu stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa. Każdy płat posolić i posypać pieprzem. Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać pomidory, przyprawy i posiekane orzeszki. Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka (cienkie półkrążki), posolić, przemieszać i odstawić na chwilę. Na patelnię wlać dwie ,trzy łyżki oleju i rozgrzać mocno. Zrumienić mięso (powstrzymać się dłuższą chwilę od przesuwania go na patelni) z każdej strony. Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i również nie mieszać przez chwilę. Zmniejszyć ogień i już mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła. Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
świetne roladki, a jeśli chodzi o wątróbkę to ja najbardziej jabłka z niej lubię :))
Można ten przepis równiez wypróbować z serem fetą i szpinakiem 😀
Polecam poszukać na moim blogu 😀