Sernik na zimno z galaretką z truskawek
Wpadł mi w oko pewien sernik na zimno z owocowym musem ukrytym wewnątrz. Mus, a właściwie galaretka z prawdziwych truskawek, po zastosowaniu małego, sprytnego sposobu sprawia, że przekrój sernika bardzo efektownie wygląda. Ostatnimi czasy, w fazie upałów, ciasta z galaretką odmawiały posłuszeństwa, trzeba było zwiększać ilość użytej żelatyny i czas chłodzenia ciasta. Tak jest i tu, z uwagi na perturbacje ze zsiadaniem się masy zwiększyłam nieco jej ilość. Sernik jest bardzo smaczny, czekolada, truskawki i wanilia to bardzo dobre połączenie. Spód sernika stanowi biszkopt z makiem. Ładnie wygląda i lekko chrupie. Biszkoptowy spód oraz galaretkę z truskawek proponuję wykonać poprzedniego dnia, znacznie ułatwi to wykonanie ciasta.
składniki ( na tortownicę 23 cm) :
spód – biszkopt makowy:
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki suchego maku
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
galaretka z truskawek:
– 40 dag truskawek
– 2 łyżki cukru
– 2 galaretki o smaku truskawkowym
– łyżka żelatyny
masa serowa :
– 1 kg serka śmietankowego na serniki lub białego sera trzykrotnie zmielonego
– mała śmietanka 30 – 36%
– 3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej, jeśli ktoś lubi mniej słodyczy)
– dwie łyżki cukru waniliowego
– 6 łyżeczek żelatyny
do dekoracji:
– pół tabliczki gorzkiej, startej czekolady, kilka truskawek
Piekarnik nastawić na 170st. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku mieszając wszystko delikatnie łyżką. Nie przestając mieszać, dodawać wolno, porcjami mąkę z proszkiem, na końcu mak. Tortownicę wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Przelać masę i piec ok.25 minut bez termoobiegu. Po wystudzeniu nasączyłam lekko biszkopt niewielką ilością wody z sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne, ale lubię wilgotne biszkopty).
Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dosypać żelatynę, wymieszać dokładnie, ostudzić. Wlać do truskawkowej masy. Gdyby powstały grudki, wystarczy podgrzać ją lekko np. w mikrofali. Tortownicę, lub salaterkę o średnicy ok. 2-3 cm mniejszej niż tortownica, w której piecze się biszkopt, wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Ułatwi to wyjęcie zastygniętej galaretki. Można też nie używać folii i po stężeniu masy wsadzić na krótką chwilę naczynie do miski z gorącą wodą. Ułatwi to jej wyjęcie. Przelać truskawki, odstawić do lodówki, muszą całkowicie zastygnąć.
Ser zmiksować z cukrami, ubić lekko śmietanę i wmieszać w serową masę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić lekko. Dodać do niej dwie łyżki masy i mocno wymieszać. Wlać do miski, połączyć składniki.
Na upieczony i wystudzony w tortownicy biszkopt wylać 1/3 masy serowej, rozprowadzić równomiernie. Delikatnie wyjąć i ułożyć na środku tej warstwy zastygnięty mus truskawkowy. Wyłożyć resztę masy serowej. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Posypać wszystko startymi przy pomocy nożyka do obierania warzyw, wiórkami z czekolady. Przed wyjęciem sernika z tortownicy można blaszkę zanurzyć na chwilkę w misce z ciepłą wodą, lub okroić brzeg blaszki nożem.
Wygląda pysznie 🙂
Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog
więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Bardzo fajny serniczek – zwłaszcza środek prezentuje się wspaniale:)
Wyglada niebiansko! Nie chce nawet mysles jak smakuje:-)
Dziękuję za miłe słowa:)
jejku.. zazwyczaj ciacha z galaretką to ciacha z galaretką, ale twoje wygląda tak efektownie! Mega mi się podoba:)
Dawno nie znalazłam tak adekwatnej nazwy bloga… Gratuluję, jest tutaj pięknie 🙂
Dziękuję bardzo, ale się cieszę:)
a co z makiem?:P
Dzięki, roztrzepanam:)
0,90 dkg ???
Tyle miałam,dwa opakowania 0,5 kg i 0,4kg, cały kilogram nie zmieni konsystencji.
Wow!!!
jak duzo ma byc tej smietanki?
200 ml
ile cukru należy wsypać do truskawek ?
dwie duże łyżki. Już dopisuję:)
dziękuję – serniczek zrobiłam – wyszedł idealny, smakuje i prezentuje się super ( cukru wsypałam 4 łyżki, ale nie jest za słodki 😉