Sernik karmelowy

Łatwy sernik karmelowy do zrobienia i bardzo, bardzo dobry. Kremowy, aksamitny i miękki. Nie ma ciastowego spodu, brązowa warstwa na dole ma dodatek gorzkiej czekolady. Użyłam nieco za dużej tortownicy, dlatego wyszedł niewysoki. Odpowiedniejsza byłaby 21-22 cm. Deficyt wzrostu zrekompensowałam mu dodatkiem bitej śmietany, również z karmelem. Pyszny jest…

Sernik karmelowy
Sernik karmelowy

składniki: 

na sernik (tortownica 21-22 cm):
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

– 1 kg zmielonego trzykrotnie białego sera (użyłam zmielonego śmietankowego president)
–  puszka gotowej masy karmelowej (krówkowej)
– 5 jajek
– opakowanie śmietankowego lub waniliowego budyniu w proszku
– 100 ml śmietanki 30%
– pół tabliczki gorzkiej czekolady

dekoracja: 

– 100 zimnej śmietanki 30 – 36 %
– 200 ml serka mascarpone

Piekarnik ustawić na 160 st. Ser, masę karmelową (bez dwóch łyżek), śmietankę i budyniowy proszek wymieszać mikserem. Dodawać po jednym jajku, do połączenia składników. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka, ja dodałam dwie łyżki cukru pudru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odlać 1/3 masy serowej i zmieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli chce się mieć odgniecioną fakturę) lub przykryć nim tylko spód (po ostygnięciu da się boki okroić równo nożem). Piec ok. godziny, na drugiej półce piekarnika, najlepiej na półce grillowej (ale niekoniecznie), ustawiając na spodzie piecyka naczynie z wrzątkiem. Gdyby zbytnio się rumienił – przykryć folią aluminiową. Zostawić do całkowitego ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na przynajmniej godzinę do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone i dwie łyżki miękkiej masy karmelowej (gdyby była twarda, należy ją włożyć na talerzyku na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej), zmiksować. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kremowe rozetki.

Sernik karmelowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. teenager ;)
    9 listopada, 2013, 1:09 pm

    o tym samym pomyślałam…niebo na talerzu 🙂 znakomity sernik !

  2. KolanoMuchy
    9 listopada, 2013, 1:14 pm

    Wierzę że niebo, oj wierzę 🙂

  3. Natalie
    9 listopada, 2013, 1:19 pm

    Widać że pyszny … normalnie zaśliniłam klawiaturę ! 🙂

  4. Angie
    9 listopada, 2013, 1:39 pm

    O tak, musiał być zdecydowanie pyszny<3

  5. Goha R
    9 listopada, 2013, 6:46 pm

    Śliczny taki, że chciałoby się zjeść! 🙂

  6. opalanka
    9 listopada, 2013, 7:18 pm

    przylatuj!

  7. gin
    9 listopada, 2013, 8:41 pm

    Wygląda bosko, od takiego ciasta można się niemal uzależnić 🙂

  8. ugotujmyto.pl
    11 listopada, 2013, 4:10 pm

    Woow! Coś wspaniałego :)!

  9. Anonimowy
    17 marca, 2016, 12:11 pm

    Witam! To już kolejny sernik z Pani strony, który zamierzam zrobić 😉 Mam tylko jedno pytanie: czy mogę zrobić go w prostokątnej formie o wymiarach 12×34?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie