Sałatka ze śledziem i buraczkami
Sałatka ze śledziem i buraczkami – bardzo smaczna, zniknęła jako pierwsza z talerzy podczas spotkania z przyjaciółmi. Buraczki i cebulę za poradą BeElci (podaje swoje przepisy na naszym profilu na FB) zamarynowałam lekko w occie winnym, by nadać sałatce bardziej wyraźnego smaku. Bardzo udane połączenie, polecam na każdą okoliczność. Buraczki można upiec w piekarniku przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa, pokrojone i zawinięte w folię aluminiową lub ugotować w osolonej wodzie.
składniki:
– 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
– dwa , trzy buraki
– czerwona cebula
– cztery średniej wielkości ziemniaki
– twarde, słodkie jabłko
– 1/4 puszki groszku konserwowego
– 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
– półtorej szklanki wody
– pół szklanki octu winnego
– 2 łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju – odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, odcedzić.
Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem.
Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wygląda pysznie 🙂
widziałam gdzieś podobną 🙂
Strasznie intryguje mnie jej smak, bo kolor ma genialny! 🙂
Może uda mi się wypróbować Twoją wersję….? Bardzo apetyczne śledziki :)!
Buraki ze śledziami świetnie pasują 🙂
Długie poszukiwania przepisu zakończone sukcesem, wystarczy tylko zajrzeć do Beaty. Pozdrawiam świątecznie
:)))
Pozdrawiam serdecznie:)
Wygląda pysznie, jutro próba :). Jak długo piec te buraki?
Aż będą miękkie, zależy od wielkości. Wkładasz patyczek od szaszłyka czy widelec i ma łatwo wejść. Łatwiej niż w surowy burak.
A czy można wykorzystać buraki z barszczu gotowanego 5min tego esecjonalnego?
Tak, można. Można też te z barszczu pokroić w cieniutkie plastry, ułożyć na talerzu i posypać pokruszoną fetą, polać dobrą oliwą.