Sałatka z rukoli
Sałatka z rukoli, choć wcześniej nie lubiłam rukoli zupełnie i całkowicie. Aż kiedyś na pewnym babskim wyjeździe BeElusia podała tę zieleninę w jakimś takim sosie i w takiej kombinacji smaków, że jak jeden mąż spisałyśmy przepis. Powtarzałam ją na rozmaitych imprezach, zawsze z sukcesem. Zdarza mi się przygotowywać ją kilka razy w tygodniu, do znudzenia. Potem zapominam na kilka tygodni i wracam. Najlepiej wykonać ją bezpośrednio przed podaniem. Sałatka z rukoli.
Sałatka z rukoli- składniki:
– opakowanie rukoli
– 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
– garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
– 6-8 suszonych pomidorów w oleju
– oliwki (nie lubię, nie ma na zdjęciu)
– garść pestek słonecznika
sos:
– 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
– płaska łyżeczka miodu
– 2 ząbki czosnku
– spora szczypta soli
Sałatka z rukoli- przepis
Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Już ją lubię:)
bardzo lubię rukolę, a ta sałatka brzmi pysznie!
Właśnie spróbowałam tego przepisu. Muszę przyznać, że było pysznie! 🙂 Dodałam jeszcze pokrojony camembert… niebo w gębie 🙂
Cieszę się:)
Robię podobną:)
uwielbiam rukolę !
Właśnie ją zrobiłam, jest przepyszna. Nazwa sałatki adekwatna do jej smaku. Palce lizać…
Palce lizac. ..dziekuje.
Twój przepis mam zapisany w zakładkach i chyba czas przepisać go w końcu do swojego zeszytu z przepisami, bo często po niego sięgam!
Co prawda, wykorzystuję go jako inspirację głównie na dressing, ale dzięki Tobie nauczyłam się jeść rukolę i ją polubiłam! Zmieniam proporcje, bo wydaje mi się, że przy 7 łyżkach oleju standardowa porcja rukoli opływałaby w tłuszczu. Daję chyba 1-2 a resztą według uznania, tyle że trzymam się składników.
Dzisiaj też będę robić! Ja daję świeżą żółtą i czerwoną paprykę, pomidora pokrojonego w cząstki, czerwoną cebulę i dressing ze składników z Twojego przepisu 🙂 Czasem dodam koziego sera :*
Uwielbiam rukolę!
Mam tylko problem, bo trzeba ją przygotowywać tuż przed podaniem więc do pracy nie można wziąć ale na kolację w sam raz 🙂
Można wziąć i do pracy, i do znajomych na imprezę, tylko dressing trzeba spakować w osobny pojemniczek 🙂
Do pracy: wrzucam wszystkie składniki do plastikowego pudełka i nie mieszam. Sos do osobnego słoiczka lub pudełka. Mieszam wszystko przed jedzeniem. Pozdrawiam
Ja też dodaję mniej oliwy.
zmniejszam ilość w przepisie.
Cud miód! Jest pyszna i zaraziłam nią już 4 osoby…
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale sałatka nadawała się tylko do wyrzucenia, nikt jej nie chciał. Może dlatego, że nie przepadamy za czosnkiem w miodzie.
http://kobiecym-sercem-w-kuchni.blog.pl/2014/11/20/2-lekka-salatka-z-rukoli-szynki-parmenskiej-i-pomidorkow/
Pyszna salatka! Zamiast szynki mozna dodac podsmazony boczek a zamiast slonecznika, podprazone orzeszki pini;) Do sosou dodaje czasem musztarde francuska, z grubymi ziarnami. To tak dla urozmaicenia 😉 Dzieki za przepis!
Pyszna sałatka. Fajne połączenie smaków. Na pewno będę ją robiła częściej. Polecam!
Naprawdę niebo. Jedna z lepszych sałatek jakie jadłem ostatnio. Czasem ją robię po 2 dni pod rząd 🙂
Przepis ciekawy, ale kosztowy 🙂 Niestety szynka parmeńska nie należy do najtańszych. Warto też zerknąć sobie tutaj http://www.natural.pl/news/salatka-z-rukoli-z-jajkiem-na-twardo/ . Jest tam przepis na tańszą wersję. Spróbowałam już obu i każda ma w sobie to coś!
Napisałam w przepisie, że szynka może być w "typie parmeńskiej" i miałam na myśli wszelkie wędliny dlugodojrzewające, nada się nawet schab suszony domowym sposobem http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/domowy-schab-bez-pieczenia-schab.html. W marketach teraz zatrzęsienie tego rodzaju wędlin po kilka złotych, nie trzeba szukać dokładnie parmeńsko, choć kto bogatemu zabroni:)
Pierwszy raz zrobił ja dla mnie mój chłopak. Była pyszna. Później podesłał mi przepis jednak w sklepie zamiast rukoli musiałam kupić szpinak. Muszę przyznać, że też wyszła bardzo smaczna.
Niebo w gębie ! Po prostu poezja …
Composition notebook in a binder? Some notebooks have the same binding as the regular composition, but they have the holes punched in them to be inserted into a 3-prong binder. You can purchase them at any school supplier:) good luck!