Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli, choć  wcześniej nie lubiłam rukoli zupełnie i całkowicie. Aż kiedyś na pewnym babskim wyjeździe BeElusia podała tę zieleninę w jakimś takim sosie i w takiej kombinacji smaków, że jak jeden mąż spisałyśmy przepis. Powtarzałam ją na rozmaitych imprezach, zawsze z sukcesem. Zdarza mi się przygotowywać ją kilka razy w tygodniu, do znudzenia. Potem zapominam na kilka tygodni i wracam. Najlepiej wykonać ją bezpośrednio przed podaniem. Sałatka z rukoli.

 

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli-  składniki: 

– opakowanie rukoli
– 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
– garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
– 6-8 suszonych pomidorów w oleju
– oliwki (nie lubię, nie ma na zdjęciu)
– garść pestek słonecznika

sos:

– 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
– płaska łyżeczka miodu
– 2 ząbki czosnku
– spora szczypta soli

Sałatka z rukoli- przepis

Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 stycznia, 2014, 10:42 pm

    Już ją lubię:)

  2. olapoproszedokladke
    27 stycznia, 2014, 1:57 pm

    bardzo lubię rukolę, a ta sałatka brzmi pysznie!

  3. Madeleine
    5 lutego, 2014, 2:40 pm

    Właśnie spróbowałam tego przepisu. Muszę przyznać, że było pysznie! 🙂 Dodałam jeszcze pokrojony camembert… niebo w gębie 🙂

  4. opalanka
    5 lutego, 2014, 5:37 pm

    Cieszę się:)

  5. Blondii
    26 sierpnia, 2014, 7:14 pm

    Robię podobną:)
    uwielbiam rukolę !

  6. Anonimowy
    3 listopada, 2014, 8:03 pm

    Właśnie ją zrobiłam, jest przepyszna. Nazwa sałatki adekwatna do jej smaku. Palce lizać…

  7. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 6:23 pm

    Palce lizac. ..dziekuje.

  8. Gabi
    6 grudnia, 2014, 4:40 am

    Twój przepis mam zapisany w zakładkach i chyba czas przepisać go w końcu do swojego zeszytu z przepisami, bo często po niego sięgam!
    Co prawda, wykorzystuję go jako inspirację głównie na dressing, ale dzięki Tobie nauczyłam się jeść rukolę i ją polubiłam! Zmieniam proporcje, bo wydaje mi się, że przy 7 łyżkach oleju standardowa porcja rukoli opływałaby w tłuszczu. Daję chyba 1-2 a resztą według uznania, tyle że trzymam się składników.
    Dzisiaj też będę robić! Ja daję świeżą żółtą i czerwoną paprykę, pomidora pokrojonego w cząstki, czerwoną cebulę i dressing ze składników z Twojego przepisu 🙂 Czasem dodam koziego sera :*

  9. gooralka
    22 stycznia, 2015, 4:45 pm

    Uwielbiam rukolę!
    Mam tylko problem, bo trzeba ją przygotowywać tuż przed podaniem więc do pracy nie można wziąć ale na kolację w sam raz 🙂

    1. Beata Leszczynska
      31 lipca, 2015, 6:17 pm

      Można wziąć i do pracy, i do znajomych na imprezę, tylko dressing trzeba spakować w osobny pojemniczek 🙂

  10. Anonimowy
    24 stycznia, 2015, 6:01 pm

    Do pracy: wrzucam wszystkie składniki do plastikowego pudełka i nie mieszam. Sos do osobnego słoiczka lub pudełka. Mieszam wszystko przed jedzeniem. Pozdrawiam
    Ja też dodaję mniej oliwy.

    1. opalanka
      25 stycznia, 2015, 12:58 am

      zmniejszam ilość w przepisie.

  11. Anonimowy
    29 stycznia, 2015, 8:46 pm

    Cud miód! Jest pyszna i zaraziłam nią już 4 osoby…

  12. Anonimowy
    21 lutego, 2015, 7:14 pm

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale sałatka nadawała się tylko do wyrzucenia, nikt jej nie chciał. Może dlatego, że nie przepadamy za czosnkiem w miodzie.

  13. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 5:15 pm

    Pyszna salatka! Zamiast szynki mozna dodac podsmazony boczek a zamiast slonecznika, podprazone orzeszki pini;) Do sosou dodaje czasem musztarde francuska, z grubymi ziarnami. To tak dla urozmaicenia 😉 Dzieki za przepis!

  14. Anonimowy
    19 stycznia, 2016, 7:18 pm

    Pyszna sałatka. Fajne połączenie smaków. Na pewno będę ją robiła częściej. Polecam!

  15. Anonimowy
    4 kwietnia, 2016, 9:17 am

    Naprawdę niebo. Jedna z lepszych sałatek jakie jadłem ostatnio. Czasem ją robię po 2 dni pod rząd 🙂

  16. iwi 2002
    15 maja, 2016, 4:53 pm

    Przepis ciekawy, ale kosztowy 🙂 Niestety szynka parmeńska nie należy do najtańszych. Warto też zerknąć sobie tutaj http://www.natural.pl/news/salatka-z-rukoli-z-jajkiem-na-twardo/ . Jest tam przepis na tańszą wersję. Spróbowałam już obu i każda ma w sobie to coś!

    1. opalanka
      15 maja, 2016, 5:40 pm

      Napisałam w przepisie, że szynka może być w "typie parmeńskiej" i miałam na myśli wszelkie wędliny dlugodojrzewające, nada się nawet schab suszony domowym sposobem http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/domowy-schab-bez-pieczenia-schab.html. W marketach teraz zatrzęsienie tego rodzaju wędlin po kilka złotych, nie trzeba szukać dokładnie parmeńsko, choć kto bogatemu zabroni:)

  17. Magdula
    18 października, 2016, 6:23 pm

    Pierwszy raz zrobił ja dla mnie mój chłopak. Była pyszna. Później podesłał mi przepis jednak w sklepie zamiast rukoli musiałam kupić szpinak. Muszę przyznać, że też wyszła bardzo smaczna.

  18. Beata
    10 lutego, 2018, 9:45 am

    Niebo w gębie ! Po prostu poezja …

  19. jonahh2
    4 czerwca, 2020, 10:04 am

    Composition notebook in a binder? Some notebooks have the same binding as the regular composition, but they have the holes punched in them to be inserted into a 3-prong binder. You can purchase them at any school supplier:) good luck!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie