Biszkopt z kremem i jabłkami
Biszkopt z kremem i jabłkami. Lubię budyń i szarlotkę. Wydawało mi się, że jeśli połączę oba smaki, wyjdzie ciasto idealne. I jest bardzo dobre. Ale szarlotka i budyń osobno dalej pozostają w moim rankingu na pierwszym miejscu, cóż poradzę. Jabłka bardziej smakują mi z kruchym, staroświeckim ciastem, takim jak tu. Bardzo łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, nie czekałam nawet z przekrojeniem na całkowite ostudzenie biszkoptu, choć lepiej upiec go w przeddzień, wtedy łatwiej to zrobić. Jeśli upiecze się biszkopt w okrągłej tortownicy wyjdzie wysoki, porządny tort na rozmaite okoliczności. Biszkopt z kremem i jabłkami.
biszkopt z kremem i jabłkami – składniki (na blaszkę ok. 23x 32):
na biszkopt:
– 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao
warstwa owocowa:
– 1,5 kg jabłek
– pół szklanki cukru
– galaretka cytrynowa
lub domowe jabłka (ok. 3/4 l) ze słoika i łyżka żelatyny
do nasączenia:
– dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki
krem:
– 3/4 l mleka
– laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– pół szklanki cukru
– cztery łyżki mąki ziemnaczanej
– łyżka mąki pszennej
– 2 żółtka
– pół kostki masła
polewa:
– 1/4 kostki masła
– dwie łyżki cukru
– dwie łyżki kakako
– łyżka mleka
– dwie kostki gorzkiej czekolady
Biszkopt
Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Delikatnie i wolno, przy pomocy łyżki, by piana nie opadła, wmieszać po żółtku, a następnie po łyżce mąki i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Patyczek wyjęty z środka ciasta musi być suchy. Ostudzić lekko w uchylonym piekarniku, wyjąć by ostygł do końca. Przekroić na dwa podłużne blaty.
Krem
Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wyskrobanym wnętrzem i skórką wanilii. Skórkę należy po zagotowaniu wyjąć.Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podsmażyć krótko w rondlu. Do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Jeśli używamy domowych jabłek ze słoika, żelatynę należy rozpuścić w małej ilości gorącej wody i wymieszać z jabłkami.
Blat biszkoptowy włożyć do foremki od pieczenia, nasączyć szklanką ponczu, rozsmarować jabłka, warstwę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć.
Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając do rozpuszczenia składników, gdyby się ważyła, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Przepysznie wyglada ;D
Już czuję ten pyszny smak:)niebo w gębie…yyy…to znaczy na talerzu:)
Cuudo 🙂
Perfekcyjnie wykonane ciasto! Bravo!
Pozdrawiam,
Agata
Ja raz zrobiłam kruche z budyniem i jabłkami – mmm, poezja 🙂
Twoje ciacho wygląda wspaniale, mi by smakowało 🙂
również uwielbiam budyń, jabłka-ale czy to połączenie? Hm… nie mam bladego pojęcia 😀
Ale ciasto zachwyca, podoba mi się, szczególnie ta warstwa jabłek ;D
Ja też wole ciasto kruche z jabłkami i budyniem ,mimo rożnych upodobań ciacho wspaniałe.
Wyglada przesmacznie! Ciekawie połączyłaś smaki:)
Cudowny przekładaniec 🙂
Dawno nie widziałam tak pięknego ciasta. Cudowne:)
Świetnie wygląda, muszę wypróbować ten przepis!
ja chyba też wolę klasyczne szarlotki, na kruchym cieście, ale to ciasto wygląda bardzo fajnie, bardziej ekskluzywnie i nadaje sie na różniaste rodzinne uroczystości 🙂
Ciekawe jak wychodzi Ci biszkopt bez proszku do pieczenia 😉
Tu masz link. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/zeby-biszkopt-by-puszysty-i-nie-opad.html
podobne jak trociniak ale to to pyszniejsze … dziekuje za przepis
Wkleiłam sobie link do ulubionych zakładek… Najbardziej spodobało mi się jak napisałaś, że proszek do pieczenia dodaje ten, kto nie umie upiec biszkoptu… Ja o innym nawet wcześniej nie słyszałam. Ciacho super…
Zrobiliśmy. Ciacho baaardzo smaczne, wyglądało prawie jak u Ciebie, ale… KREM wyszedł nam rzadki… może za mało tłuszczu i się nie ściął 🙁
Nie, raczej troszkę za krótko gotowany do zgęstnienia. Sam budyń bez tłuszczu musi się ściąć.