Najlepsza pieczona perliczka
Najlepsza pieczona perliczka. Wychodzi przepyszna! Polecam tym, którzy mają dość pieczonego kurczaka. Mięso jest delikatne, bardziej wyraźne w smaku niż kurczak, konkretne, z charakterem, a nawet z odrobinkę dzikim pazurem. Na świąteczny obiad nada się znakomicie. Ptak o wadze ok. 1,5 kilograma to ok. 4 porcje.
Szkoda smaku tego pysznego mięsa zabijać intensywnymi przyprawami. Im prościej tym lepiej. I m mniej tym więcej:)
By perliczka była bardziej soczysta trzymałam ją 24 godziny w solance, a przed pieczeniem wystarczyła odrobina wtartego majeranku i słodkiej papryki. Piekłam wolno, w niskiej temperaturze. Zapakowałam w rękaw foliowy i zapomniałam o nim na 2,5 godziny.
Potem rozcięłam folię i piekłam kolejne 20 minut, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca. Najlepsza pieczona perliczka ever.
Najlepsza pieczona perliczka – składniki:
– perliczka
– 2 l wody
– 3,5 łyżki soli
– majeranek
– słodka papryka
Najlepsza pieczona perliczka – przepis
Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, pozbawić resztek piórek. Związać nóżki bawełnianym sznurkiem.
Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 12- 24 godziny. Piekarnik ustawić na 150 st. Wyjąć mięso, natrzeć lekko majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wsadzić do piekarnika. Piec 2,5 godziny. Rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) o piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, by zachowało soki, ok. 15 – 20 minut, zanim zaczniemy krojenie na porcje.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pięknie upieczona:)
o kurka! Chyba nigdy nie jadłam jeszcze perliczki.. :O
🙂
Nie miałam okazji jeść, bosko wygląda!
Dziękuję za przepis. Upiekę perliczkę wg tego przepisu.
Pozdrawiam cieplutko;-)
Pozdrawiam również. Ja też na pewno na święta powtórzę:)
Witam pierwszy raz robiłem perliczkę, skorzystałem z tego przepisu wyszła wspaniała mięsko soczyste 🙂 mniam 🙂 teraz częściej będzie gościła na moim stole . Dzięki za przepis pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)
Zrobiłam! Super pyszna wyszła! Dzięki za przepis ��
Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna. A pierwszy raz życiu piekłam ptaka w piekarniku 🙂
Dzisiaj właśnie zakupiliśmy perliczkę. Zobaczymy jak jutro będzie smakować
minęła doba, wkładam do piekarnika……niecierpliwie czekam na efekty:)
dzisiaj kupiłem perliczkę, a dopiero później zacząłem się zastanawiać jak ją upiec… jest to jeden z niewielu przepisów bez owoców (mięso na słodko – blee) oraz bez boczku/szynki. Jutro wrzucam ptaka w solankę, a pojutrze do piekarnika i mam nadzieję, że będzie wyglądał przynajmniej jak na zdjęciu 🙂
pozdrawiam
Też mam 🙂 Daj znać jak poszło:)
Mi również wyszła przepyszna, zaserwuję ją na świątecznym stole, pozdrawiam ?
Właśnie jem. Poezja!!!!!!!
O, to bardzo się cieszę:)
Dzisiaj kupiłam perliczkę w Lidlu – świeżą. Nigdy wcześniej niej jadłam. Zamroziłam. Upiekę ją zgodnie z tym przepisem na obiad w Boże Narodzenie. A do tego piersi z kaczuszki i nóżki gęsie.
Napiszę po Świętach jak się udała. Nie mogę się doczekać… smaku – niespodzianki. Tylko czemu taki długi czas pieczenia ? Taki dość niewielki ptaszek jest to przecież… Nie przesuszy on się ? Kędzierzynianka
Długo pieczony ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Cały sekret soczystego mięsa w tym tkwi. Sprawdź i napisz jak było:) A. I przeczytaj komentarze:)
Ja będę piekła perliczkę według tego przepisu.kilka dni temu kolega z niego skorzystał i byłam zaskoczona,że mięso niebyło sjche i przepyszne w smaku.pozdrawiam i napiszę jak wyszło.anna
Daj znać:)
Dzisiaj robimy 🙂
Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny
Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny
Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny
Bardzo się cieszę:)
Piekłam perliczkę wg tego przepisu i chylę czoła, czapki z głów, tak niewiele przypraw, a taki smak cud. Najplepszy przepis! Wielkie dzięki.
zastanawiam się do czego można przyrównać smak pieczonej perliczki, ja znam ją głównie z rosołu i trochę się obawiam, że po upieczeniu może smakować jak kaczka która nam się niestety przejadła…
Nieee, ona jest inna:)
a czy wyjdzie mi ta perliczka jeśli upiekę w naczyniu żaroodpornym z grzybami i winem?
tak. dwadzieścia minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.
Kupiłam pierwszy raz perliczkę, przepisu na nią szukałam w internecie. Stwierdziłam, że przyrządzjac ją po raz pierwszy lepiej postawić na prostotę. Pani przepis taki właśnie jest. Ptak wyszedł rewelacyjnie. Drugi czeka zamrożony i jedno wiem- upiekę go tak samo:) Przepis jest rewelacyjny. Dziękuję
Bardzo się cieszę, też w święta gościła na naszym stole, pozdrawiam:)
Ojej, to było super. Zrobiłam perliczkę, a nawet dwie według Pani przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu, kto tak jak ja miał obawy czy wyjdzie, czy będzie dobre.Jest pysznie – wszyscy byli zadowoleni, a to dla gospodyni jest ważne. Polecam z czystym sumieniem, a Pani dziękuję za przepis – pozdrawiam Danuta
Właśnie zabieram się za perliczkę 🙂
jestem ciekawa smaku 🙂
będzie na juro 🙂
Perliczkę przyrządzoną zgodnie z tym przepisem wchłonęliśmy na świąteczny obiad. Pyszniutka! Do tego pieczone ziemniaczki… Nieskomplikowany przepis, smak zachwyca. Dziękujemy!
a co sądzisz o dodaniu jabłek do środka? będę piekła po raz pierwszy i się zastanawiam nad tym…
Dobry pomysł:)
Super przepis perliczka wyszła mięciutka, a robiłam ją pierwszy raz 😀
Polecam 🙂
Dzisiaj robię tę Preliczkę na walentynkową kolację z mężem jestem ciekawa jak wyjdzie ?
Po wyjęciu perliczki z solanki spłukać ją wodą pod kranem czy tego naie robić?
Nie, nie spłukiwać.
Witam. Jutro będę piekła i w związku z tym mam pytanie: 150 stopni termoobieg czy górna i dolna grzałka? Bardzo proszę o odpowiedź.
Góra – dół, bez termoobiegu.
Dziękuję i dam znać, jak wyszła 🙂
Daję znać: :)Wyszła genialna. Zastanawiam się, czy można tak samo moczyć w solance pozostały drób, gdyż czasem po upieczeniu np. gęsi mięso w środku jest niesłone.
🙂 Bardzo się cieszę:) Można tak upiec każde mięso, nie tylko drobiowe.
Witam..ja też po raz pierwszy będę piekła perliczke i skorzystam z Twojego przepisu..mam jednak pytanie..czy do solanki mogę użyć soli morskiej? I na jakim poziomie piec tzn.na samym dole piekarnika czy raczej pośrodku?Z góry dziękuję za odpowiedź..pozdrawiam☺
Druga półka od dołu najlepiej. Może być sól morska. Pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję..wszystkiego najlepszego z okazji świąt wielkanocnych��oraz więcej tak prostych i wspaniałych przepisów..od tej chwili ten blog stał się moim ulubionym��na pewno napiszę jak mi się udała perliczka.serdecznie pozdrawiam☺
bardzo dziękuję i wesołych świąt i Tobie:)
Dziś na późny obiad perliczka z Twojego przepisu. Zaskoczenie. Była przepyszna.
Bardzo się cieszę:)
Mam dwie sztuki po 1kg ale cena po 7.99/kg Będę piekł w gazowym, jest regulacja temperatury ale zawsze on inaczej grzeje niż elektryczny. Ciekawe co wyjdzie
Spoko, mięciutkie i soczyste. Zmniejszyłbym ilość soli o łyżkę, gdyż u mnie wyszło dość słony sos. Zdjęcie:
super!
Potwierdzam, o jedną łyżkę soli mniej. Poza tym pycha 🙂
Zmniejszyłam w przepisie o pół łyżki. Dziękuję za zdjęcie:)
Jak dla mnie z solą ok tzn 4 łyżki,mięsko smaczne,mięciutkie,rewelacja,polecam
Witam. Perliczka się właśnie moczy w solance. Jednak mam pytanko. Posiadam Perliczkę naturalną, od siebie z podwórka. Jak wiadomo drób kupny a drób swojski różni się. Czy pieczenie będzie takie samo.? Tyle samo czasu i taka sama temperatura.?
Pozdrawiam serdecznie .
TAk, piekłabym tak samo.
Wyszła niesamowita ! Ciesze się że sięgnęłam akurat po ten przepis . Dziękuję bardzo i pozdrawiam
dziś zakupiłam perliczkę – ma 2,5 kg. Ile czasu piec takiego ptaka?
piekłabym ok. 3,5 godziny.
Po prostu niebo w gębuli. Perliczka wyszła cudowna, miękka, soczysta, idealnie doprawiona dzięki solance.
Jeszcze nie raz upiekę perliczkę z tego przepisu
I u nas na święta planuję:)
Rewelacja! Prosty przepis, wykwintne mięsko- soczyste, smakowite bardzo! Dzisiaj zrobiłam na walentynkowy obiadek. Zmodyfikowałam dodając pokrojona pomarańczę ze skórką plus kilka plasterków imbiru. Przepyszna!
Dziękuję za przepis i bardzo polecam 🙂
Dzis kupilam ptaka wkladam w solance. Jutro piekę perliczke. Mam taką o wadze 1,15 kg ile ja piec czasu kiedy otworzyć naczynie żaroodporne. Bede wdzięczna za szybką odpowiedź
Pewnie się spóźniłam? Wg. przepisu, tak samo.
To jest najlepszy przepis ever!
Robiłam już kilka razy Twoim sposobem i teraz na Święta Wielkanocne również powtórzę 🙂
dziękuję:) Ja też nie robię już innej:)
Pierwszy raz robiłam w .g Twojego przepisu i perliczka wyszła rewelacyjna.Polecam każdemu.Pozdrawiam.
wyszła bardzo fajnie i smakowicie. będę polecał znajomym ,bo przepis jest godny polecenia.
Już półtora godziny w piekarniku. Czekam z niecierpliwością ?
Właśnie wstawiłem perliczkę do piekarnika. Teraz tylko nie całe trzy godzinki wypoczynku w ciepełku i mam nadzieje na smaczny obiad.
Pozdrawiam.
Wszystkim smakowała. Była z własnej hodowli i troszkę zbyt tłusta ale przepis palce lizać.
Dziękuje.
Robię ją regularnie. Za każdym razem wychodzi dobrze ? i smacznie!!!
Dzisiaj będzie trzeci raz kiedy perliczka ląduje w rękawie. Za każdym razem przepis wzbogacam o inny smak. Faszerowane gruszką,jabłkiem z dodatkami: żurawina suszona śliwką, morelą. Miód w gębie to za mało. Przepis wspaniały.
Bardzo się cieszę, tez już kupiłam na święta:)
Czy perliczkę można zostawić na dłużej w solance np 48h, czy to nie wpłynie negatywnie na mięso?
w zimnym pomieszczeniu – można.
Fajny przepis, bardzo prosty i chyba pierwszy bez owoców (nie cierpię owoców z mięsem).
Uwielbiam za to wolno pieczone mięsiwa.
Czy zamiast rękawa można po prostu użyć brytfanny z pokrywą?
Nie ufam plastikowi w piekarniku.
Można. Bezproblemowo.
A czy mozna podzielic perliczke wczesniej? Jak wplynie to na dlugosc pieczenia?
Lepiej w całości, mniej wysycha. Ale pocięta na upartego – da się:)
Właśnie wkladam w solankę, przepis podoba mi się nadzwyczjnie, a z solanki korzystam regularnie przyrzadzając schab.
Mam jednak pytanie, czy nie byłoby wskazane nasmarowanie jej masełkiem przed pieczeniem?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Można, masełka nigdy za wiele:)
Mega krucha. Pycha. W końcu dosoliłam ???
Czy po wyjęciu z solanki perliczke osuszyć? Czy taką mokrą pięć?
Nie trzeba jej mocno osuszać.
Wypróbowane dziś na niedzielny obiad. Trochę nie ufałam solance, ale nie dostałam i dobrze zrobiłam – słowność idealna. Pierś mogłaby być ciut bardziej soczysta, ale nóżki były boskie. Może jak bym piekła w rękawie byłoby inaczej. Piekłam w brytfannie z pokrywą. Podałam że smażonymi kartotekami a La bistro i modrą kapustą sznurowaną. Mój mąż mięsożerca właśnie zapada w “food coma” I pomrukuje z zadowolenia.
Dzięki za ten przepis, niewiele pracy, idealny na leniwą niedzielę, samo się robi.
Dziś zrobiłam. Jest rewelacyjna. Rzeczywiście “niebo na talerzù”.
Super 🙂 ja dodałem jeszcze czosnek niedźwiedzi i skropilem sokiem z połowy pomarańczy.
super!
Dziękuję za przepis przygotuję na jutro 😉
czy perliczka ma byc cala zanurzona w 2 l solance ?
Ma być cała zanurzona. Jeśli ptak jest większy, trzeba użyć więcej wody i soli.
witam czy ten rękaw do pieczenia ma być wlożony do naczynia żaroodpornego i ono ma być otwarte? proszę o szybka odpowiedz bo chce zrobić na święta pozdrawiam
Nie, albo rękaw albo naczynie.
Dzisiaj zrobiłem perliczkę w rękawie.
Dwa dni leżała w solance, do pieczenia w rękawie dodałem tylko masło i szczyptę tymianku.
Rewelacja !!! Lepszego drobiu w życiu nie jadłem !!!
Nie oddawajcie zbyt wiele przypraw, aby nie zabić smaku samej perliczki. Generalnie wystarczy samo moczenie w solance i masło.
Jestem w trakcie pieczenia i czekam niecierpliwie na efekt.
Ale pojawiły mi się dwa zapytania. Czy dodaje Pani do rękawa 2-3 łyżki wody i nakłuwa Pani rękaw igłą ?
Nie daje wody, perliczka jest nawodniona solanką. Można nakłuć w 2-3 miejscach.
Prosty i najlepszy! Przepyszna! Zakochali się wszyscy domownicy!
Prawda? 🙂
Rosół pycha, teraz spróbuję upiec, ale czemu w Lidlu perliczki są po 31 zwt/kg??
pojęcia nie mam. Kiedyś były po 24/kg:) A w promocji to nawet po 17.
Mozna zrobic bez solanki i tez wyjdzie bardzo dobrze. Natrzec perliczke sola, majerankiem i czosnkiem, zawinac w folie i zostawic w lodowce do dnia nastepnego. Potem postepowac wedlug podanego przepisu. Tak wlasnie zrobilam i wszyscy sie zachwycali smakiem.
Przepis doskonały. Ja dodałam masło z ziołami pod skórkę. Dzięki za wspaniały przepis. Pozdrawiam.
Kiedyś kupiłam Perliczkę przez przypadek i nie miałam pojęcia jak ją zrobić. Trafiłam na twój blog i to był strzał w dziesiątkę. Wyszła przepyszna i teraz jest jednym z ulubionych dań, które gości na moim stole jak tylko uda mi się ją kupić. Dziękuję 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie:)
Bardzo dziękuję za przepis, wyszła rzeczywiście cudowna. Będę korzystać z tego przepisu.
Zanurzyłem w solance na 1 godzine tuż przed pieczeniemPiekła sięod 10.30do 13.10.Perliczka wyszła miękka,soczysta i nie za słona.
Robiłam perliczkę wg tego przepisu wiele razy i za każdym razem wychodzi super. Jutro jest na obiad, a teraz moczy się w solance.👍
Bardzo się cieszę. U nas zawsze kiedy obiad ma być wyjątkowo uroczysty. Pewniak!