Tort czekoladowy
Tort czekoladowy – przepyszny. Jeśli ktoś lubi lekkie, tradycyjne, puszyste ciasta, które dają się mocno nasączyć, niech podstawę tortu wykona na tym biszkopcie – przepis. Biszkopt można porządnie nawilżyć mocną, osłodzoną herbatą z cytryną i kieliszkiem ulubionego alkoholu. W cieście na zdjęciu spód jest lekko lepki, odrobinę mazisty, niewysoki, bo upieczony wg. receptury na pochodzące z ameryki zakalcowate brownie. Zwolennicy biszkoptów zmietli wszystko do okruszka. Znaczy się – równie dobry. Tort czekoladowy.
Tort czekoladowy – składniki ( na tortownicę 20 cm):
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( min.50% zawartości kakao)
– 200 g masła
– 130 g mąki
– 4 duże jajka
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobanej nożem laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 200 g cukru
– 1/4 łyżeczki soli
krem:
– 400 ml słodkiej śmietanki 36%
– 200 – 250 g mascarpone
– trzy, cztery łyżki cukru
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Dowolne, ulubione świeże owoce – borówki, jagody, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie itp.
Tort czekoladowy – przepis
Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić (nie rozgrzewać za mocno) w rondelku lub miseczce nad parującą wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać masę czekoladową, zmiksować, dodać przesianą mąkę i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jednym arkuszem, dno i boki, boki trzeba pognieść by było płasko). Przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą (jeśli będzie bardzo gęsta i trudno będzie ją mieszać, należy dodać 2 łyżki mleka), przestudzić. Śmietanę ubić aż będzie sztywna, dodawać pod koniec ubijania po łyżce cukru. Mascarpone wymieszać z czekoladą, wmiksować po łyżce do ubitej śmietany.
Przekroić ciasto na dwa blaty, na pierwszym wyłożyć połowę kremu i część owoców, przykryć drugą częścią, wyłożyć pozostały krem i udekorować całość owocami. Gdyby okazało się, że ciasto wyszło zbyt niskie do przekrojenia, wyłożyć cały krem w jednej warstwie.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Świetny tort!; )
Pychotka! *.*
O rajuńciu,jaki pyszny:)
Szkoda, że nie można zjeść przez monitor, ehhhh. Wygląda przepysznie!!!
Pozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
wygląda przepysznie,aż ślinka leci;-)
zapraszam na mojego bloga- http://wpadnijdobabci.blogspot.com/
pozdrawiam cieplutko
Ula
Obłędnie czekoladowy, pycha!
Wygląda obłędnie 🙂
Idealny 😉 Pięknie Ci wyszedł ;))
Zapraszam się na kawałek:), ciasto wygląda pięknie, aż chce się sięgnąć po …cały klosz z tortem .
Już po samym zdjęciu czuję jak ten torcik rozpływa się w ustach, pychotka 🙂
Przepyszne ciasto.. Moje dzieci powiedziały że najlepsze jakie jadły 🙂