Puszysty sernik z jagodami
Puszysty sernik z jagodami, łatwy, bardzo smaczny, wygląda bardzo efektownie i nie opada. W dodatku jagody i biała czekolada to połączenie idealne, niech sprawdza kto może. Najważniejsze, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i by pamiętać, że na spód piekarnika należy wstawić szeroki garnek lub naczynie żaroodporne z ok. litrem wrzątku. Sernik będzie miał wtedy bardziej kremową i delikatną konsystencję. Przepyszna rzecz – puszysty sernik z jagodami.
Puszysty sernik z jagodami – składniki ( na tortownicę 22- 24 cm lub podłużną blaszkę ok.12x 35 cm) :
– 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub gotowego “na serniki”
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 kostki stopionego i ostudzonego masła
– 2 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 25 dkg zblendowanych lub rozgniecionych mocno widelcem jagód
polewa:
– tabliczka białej czekolady
– 2-3 łyżki śmietanki 30 % lub mleka
Puszysty sernik z jagodami – przepis
Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Żółtka utrzeć na biały puch z resztą cukru. Do dużej miski przełożyć ser, żółtka, masło, wmieszać mąkę, kaszę, zmiksować razem. Odłożyć mikser i mieszając delikatnie masę łyżką dodawać po porcji piany z białek. Połowę masy odlać i dodać do niej zmiksowane jagody (zostawić dwie łyżki do polewy), dobrze wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, najpierw warstwę ciemną, potem delikatnie, po łyżce jasnej. Na dno piekarnika wstawić możliwie duże, szerokie naczynie (garnek, naczynie żaroodporne, szeroka blaszka) z wrzątkiem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej na drugą, trzecią półkę od dołu, taką z kratki grillowej z wyposażenia kuchenki.
Piec godzinę. Gdyby ciasto mocno się rumieniło, można przykryć wierzch folią aluminiową.
Ostudzić w zamkniętym piekarniku i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującym wrzątkiem, dodać śmietankę lub mleko jeśli masa jest zbyt gęsta. Polać ciasto, zostawiając 2-3 łyżki polewy, którą wymieszać z pozostawionymi, zblendowanymi owocami. Na białej polewie postawić łyżeczką kilka dużych, fioletowych kropek i przy pomocy wykałaczki przeciągnąć przez środek każdej z nich kreskę lub napisać kształt literki S. Powinny wyjść względnie fantazyjne mazy:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wygląda "przepuszyście", o ile istnieje takie słowo; D
Sernikowe mistrzostwo, a ja biedna patrzę na foty i oblizuję się z wielkim smakiem, bo nic innego mi nie pozostało 😉
Czy piekąc ten sernik: ser, kogel-mogel, masło zmieszała Pani mikserem, a potem dodała mąkę i kaszę i znów zmiksowała? Czy inaczej? Czy zamiast jagód mogę dodać zamrożone maliny-jak z nimi wówczas postępować? Dziękuje serdecznie za świetne przepisy:) Tylko z Pani bloga udają mi się serniki:)
Nie ma to większego znaczenia, zmieszaj krótko po dodaniu wszystkiego, do połączenia masy. Można dać maliny, trzeba je rozmrozić i jeśli nie lubisz pestek (ja nie przepadam)- przetrzeć przez metalowe sitko, by na nim zostały. Jeśli Ci nie przeszkadzają, zblenduj całość i postępuj jak z jagodami. Dziękuję za miłe słowa, pozdrowionka 🙂