Sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką – miałam okazję jeść ją w pewnej restauracji. Wszystko tu do siebie pasuje idealnie, trzeba tylko lubić smażoną wątróbkę, najlepiej z cebulką. Na lekki obiad albo kolację – znakomita. Nada się też jako przekąska na przyjęcia. Przepis dostałam od Pani Marzenki, zachwalała jak nie wiem co, słusznie całkiem. Pani Marzenka dodaje do sałatki jeszcze garść rodzynek. Pominęłam przez zapomnienie. Sałatka z wątróbką.
Sałatka z wątróbką – składniki :
– pół główki sałaty lodowej lub mieszanka kolorowych sałat
– 30 dkg wątróbki drobiowej
– duża cebula
– 2-3 łyżki łuskanego słonecznika (dodałam też łyżeczkę siemienia lnianego)
– kilka czerwonych winogron
– łyżka dobrej oliwy wymieszanej z łyżeczką winnego octu
– olej do smażenia
sos
– duża garść malin (ok.10 szt)
– pół łyżki białego, winnego octu
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka miodu
– solidna szczypta soli i pieprzu
Sałatka z wątróbką – przepis
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju, posypać nieco solą i szczyptą cukru. Kiedy będzie miękka, zdjąć z ognia. Wątróbkę umyć, pozbawić żyłek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzany mocno tłuszcz i obsmażyć z obu stron (nie solić bo stwardnieje). Wymieszać z cebulą, osolić lekko, pokroić na grube plastry.
Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać w misce z oliwą z octem, a następnie ułożyć na półmisku. Dodać pokrojoną wątróbkę (razem z cebulką) i przekrojone na pół winogrona. Maliny zblendować, wymieszać z resztą składników sosu, polać sałatkę. Nasiona słonecznika ( i ew. siemienia lnianego) podprażyć na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić. Posypać nimi całość.
niestety.. wątróbki nie zjem pod żadną postacią 🙁
Ale ta sałatka zachwyca mnie i kolorami i kompozycją 🙂
niestety.. nie jestem fanką wątróbki pod żadną postacią.. 🙁
Ale urzekła mnie kolorami i kompozycją 🙂
wygląda bardzo apetycznie!
ps. a u mnie? METALICZNE MOKASYNY – MUST HAVE SEZONU
Uwielbiam wątróbkę, to sałatka akurat dla mnie.
Znam inną wersję sałatki z wątróbką.
Duszę tartą grubo marchew z cebulką. Dodaję do tego pokrojoną ugotowana wątróbkę i oczywiście rodzynki.
Muszę spróbować.
Dzisiaj spróbuję Twojego przepisu, ostatnio robiłem z tego: http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/pozegnanie-wakacji-salatka-z-watrobka-i-malinami/ też niezły 🙂
Kochana, prawdziwe niebo na talerzu!
Kochana, prawdziwe niebo na talerzu!
Czym zastąpic maliny?
Truskawkami, porzeczkami, pomarańczą.