
Blok waniliowy
Blok waniliowy, nostalgiczne wspomnienie słodkości ze szkolnych czasów.
Przyszedł kiedyś do mnie kolega. – “A blok umiesz?”, zapytał z nostalgią. No umiem, pewnie, że umiem, jak mogłabym nie umieć, przecież ambitna jestem straszliwie i umieć muszę. Ta słodycz rodem z PRL, na bazie mleka w proszku ma w sobie coś. Uczyliśmy się ją przygotowywać na zajęciach praktyczno-technicznych. To był bardzo przydatny przedmiot. Nauczyłam się robić na drutach, szydełku i przyszywać guziki. I robić takie bloki:) I wiem, że wiele osób przygotowuje ją na święta. Łatwe, bez pieczenia i zawinięte w celofan, pięknie nada się na prezent. Kiedy jeździłam na obozy harcerskie, chodziliśmy do sklepu oddalonego o pięć kilometrów po takie mleko. Nadstawiało się złożoną w kształt łyżeczki dłoń i kolega nasypywał porcję, którą pobierało się jęzorem. Ten blok jest nieco inny w smaku niż blok czekoladowy , ma też inną, bardziej gładką niż on konsystencję. Porcja z przepisu starczy na niewielki pojemnik, na duże, rodzinne święta można ją podwoić.
Blok waniliowy- składniki:
– 250 g mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
– 80 g cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 70 g masła
– pół szklanki wody
– ok. 250 – 300 g bakalii ( suszona papaja, ananas, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, migdały itp.)
Blok waniliowy- przepis
Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wymieszać. Przestudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Nieduży, wyższy, plastikowy pojemnik lub małą keksówkę wysmarować cienko olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Masę wlać do formy i wstawić pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.
.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Przypomina mi nugatowe cukierki z pistacjami-pycha:)
Jak dawno go nie jadłam. Genialny Tobie wyszedł
Jakie to musi być pyszne<3
Kuszące!
Super wygląda ten blok!! Rewelacyjny przepis!
a ja właśnie ostatnio myślałam o bloku :-)) chętnie bym go zrobiła, jest bardzo nostalgiczny
No ja w życiu nie miałam przyjemności próbować tego deseru
niestety nie moje czasy, może też po prostu akurat u mnie w domu tego nie było
ale widzę, że to dość prosty przepis więc chętnie spróbuje
pozdrawiam!
Skoro nawiązanie do bloku czekoladowego to czy przygotowanie powyższego łakocia jest również proste? Blok czekolady, co może wydawać się dziwne, potrafię i wykonać nawet ja;) A że wszystkie łakocie z wanilią w tytule muszą wylądować na moim talerzu to jestem ciekawy czy nie będzie większych problemów dla kuchcika amatora z przygotowaniem tego typu pyszności?
Myślę, że jest proste, nawet laik powinien dać radę:)
Jak się cieszę, że trafiłam tutaj… Już od dawna marzyłam o bloku, ale nie wiedziałam jak się go robi.
Nie toleruję mleka w proszku. Czy jakoś można je zastąpić przy produkcji bloku? Pewnie nie da się….szkoda:-((
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/223-szybki-blok-czekoladowy