Szybkie pączki bananowe

Szybkie pączki bananowe , bo ciasto jest gotowe po zmieszaniu składników i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie. Taki skrót. Zamiast drożdży, spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Nie wiem, czy można taki wynalazek nazwać pączkiem? A może to są racuchy? Pączki bez nadzienia w środku i o miękkiej, nieco gąbczastej strukturze. Wilgotne i z delikatnie wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Inne. Nawet kolor wnętrza mają trochę ciemniejszy niż tradycyjne. Składniki należy zmiksować i od razu można wrzucać na rozgrzany olej. Jeśli ktoś nie ma czasu albo cierpliwości na wyrabianie drożdżowego ciasta – może wypróbować. Jedna Kasia zjadła wczoraj od razu pięć sztuk.

pączki bananowe

 

pączki bananowe

szybkie pączki bananowe – składniki ( na 20 małych pączków) : 

– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 szklanki mąki
– 1 jajko
– łyżka cukru
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżka spirytusu lub mocnej wódki
– cukier puder do posypania
– ok. 3/4 l oleju do smażenia

Przygotować duży talerz wyłożony podwójnie ręcznikiem papierowym, łyżkę cedzakową, łyżeczki do nakładania ciasta (ja użyłam małej łyżeczki porcjującej od mleka w proszku lub syropu).

Banany całkowicie zblendować na jednolitą masę. Dodać mąkę, cukier, sodę, proszek, alkohol i jajko, zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, w każdym razie nie lejące się, w razie potrzeby można dodać troszkęę więcej mąki.
Olej rozgrzać w niedużym, płaskim garnku do temperatury 170 st. Bez termometru – mały kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz musi szybko odskoczyć od dna i wypłynąć na wierzch. Łyżeczką  maczaną w oleju, formować porcje najbardziej okrągłe jak się da ( czasem idealnie okrągłe być nie chcą), zrzucać na olej przy pomocy drugiej łyżeczki. Smażyć przewracając pączki widelcem, do zrumienienia z każdej strony. Pączki łatwo się obracają. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.

szybkie pączki bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 lutego, 2015, 9:30 am

    Pączki idealne na środek tygodnia, jak nie ma się czasu na długie zabawy w kuchni, a jednak ochota na słodkie jest silna 😉

  2. Konczi i Szpileczka
    6 lutego, 2015, 9:57 am

    Wspaniałe pączusie!

  3. kuchcikOla
    6 lutego, 2015, 11:10 am

    Uwielbiam wszystko co bananowe! A że można je tak szybko przygotować to kolejny plus 🙂

  4. Olga Pi
    6 lutego, 2015, 4:15 pm

    Jak zdążę przed tłustym czwartkiem, to takie zrobię:)

  5. amandaricci.butikzprzepisami
    6 lutego, 2015, 6:02 pm

    Bananowe! 🙂 Wyglądają wspaniale! Bez pączków nie ma wogóle karnawału! 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    7 lutego, 2015, 7:51 am

    wyglądają całkiem jak pączki, kto by pomyślał, że w środku jest banan :-)) pomysłowe! trzymam kciuki za konkurs!

  7. Aguś kulinarnie
    7 lutego, 2015, 8:59 am

    Nie jadłam takich,wyglądają znakomicie!

  8. Anonimowy
    29 października, 2015, 5:16 pm

    Można użyć mąki migdałowej albo orzechowej?

    1. opalanka
      29 października, 2015, 6:43 pm

      Nie wiem, nie robiłam.

  9. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 11:15 am

    Zrobilam, pierwsza porcja za duże banany i nie wyszło, drugą porcja mniejsze dłuższe smażenie i już lepiej ale nie tak ładnie jak na zdjęciu. Moje bardziej wpadające w czerń 😉

    1. opalanka
      14 grudnia, 2015, 3:32 pm

      🙂 Może za trzecim razem się uda. Albo przerzucić się trzeba na te serowe, mniej kłopotliwe:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie