Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – ciepły dom, babcia, ulubiony zapach, spokój i poczucie bezpieczeństwa. No co poradzę, zaprogramowana na taki skrypt jestem i taki ciąg skojarzeń mam, kiedy w piekarniku rośnie  placek drożdżowy. Myślę sobie, że nie tylko ja. Kto by nie chciał mieć w kuchni kochanej babci z drożdżowym ciastem. Wszyscy chcą. Babci już nie mam, ale ciasto drożdżowe nauczyłam się piec porządnie. I żeby było jasne – wiele razy wpadałam w szał po próbie nieudanej, zawsze zwalając na przepis i autora. No na kogoś być musi.
Kiedy piecze się ciasto drożdżowe z rabarbarem, kuchnia i reszta domu pachnie bosko warto robić dla samego zapachu:)

Czasem ciasto nie daje się zagnieść w zgrabną, odstającą od miski i ręki kulę. Nie należy ulec pokusie dosypywania mąki. Niech będzie sobie rzadkie. Jeśli tylko drożdże działają – urośnie puszyste i delikatne. Dla pewności – można przeczytać ten artykuł. To mój ulubiony przepis, wykorzystuję go do różnych wypieków z owocami. Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Lub jak kto woli – bardzo dobre, drożdżowe ciasto. Pycha.

PS. Surowy rabarbar podobno zawiera szkodliwe szczawiany, które po upieczeniu przestają być aktywne, a kłącze działa antyrakowo. Do końca czerwca można korzystać.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki (na blaszkę ok. 23×30 cm) : 

– 3/4 szklanki ciepłego mleka ( 200 ml, ok. 30-40 stopni)
– 40 g świeżych drożdży
– 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
– 4 żółtka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 100 g masła (bez dodatku oleju)
– szczypta soli
– 5 łodyg rabarbaru (ok. 70 dag)

na kruszonkę:

– 1/3 kostki masła (ok. 70 g)
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis

Drożdże wkruszyć do mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut by podrosły. Powstanie zaczyn do ciasta. Jeśli tak się nie stało – drożdże są nieaktywne, trzeba użyć nowych i nowego mleka.
Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z mąką, dodać żółtka, cukier i sól. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Z mąki, żółtek,cukru i zaczynu, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut. Trzeba patrzeć na zegarek, dłuży się 🙂 Gdyby ciasto było luźne – nie należy dodawać mąki. No może łyżkę:) I tak ładnie wyrośnie. Dodać stopione masło i wyrabiać aż całkowicie zostanie wchłonięte. Odstawić w przykrytej ściereczką lub folią misce do wyrośnięcia. W ciepły dzień wystarczy zostawić je na kuchennym blacie, kiedy temperatura spada poniżej 22 stopni – do nagrzanego do 50 st piekarnika. Należy go podgrzać i wyłączyć.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można też blaszkę wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Tyle, by pomiędzy jego kawałkami było widoczne choć trochę ciasta. Zbyt duża ilość owoców zwiększa ryzyko powstania zakalca.
Składniki kruszonki wsypać do miski, rozetrzeć w palcach na okruchy. Możliwie równo wysypać je na wierzch. Wstawić ciasto na środkową półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piec ok. 30  minut, aż wyrośnie i się zarumieni.

Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. amandaricci.butikzprzepisami
    29 kwietnia, 2015, 8:26 am

    Wspaniałe domowe ciacho! Aż tu do mnie doleciał zapach drożdżówki! 🙂

  2. Lena
    29 kwietnia, 2015, 8:47 am

    Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówka z rabarbarem:)

  3. poproszedokladke.pl
    29 kwietnia, 2015, 5:53 pm

    robiłam ostatnio drożdżowe z rabarbarem, pyszności!

  4. Virginia
    30 kwietnia, 2015, 6:20 pm

    Nie lubię drożdżówek. Wydają mi się bardzo ciężkostrawne. A najbardziej nie lubię tej przesłodzonej kruszonki… no, ale każdemu pasuje coś innego, nie ma ludzi, którzy kochają każdą kuchnię 🙂

    1. opalanka
      30 kwietnia, 2015, 6:56 pm

      🙂 Musisz poszukać w innych przepisach:)

    2. Anonimowy
      9 lipca, 2017, 7:46 am

      wydaje mi się, że Pani nawet nie wie że ciasta którymi się pani zajada są na bazie drożdży… Pierwszy raz słyszę aby ktoś tak wyrażał się o ciastach drożdżowych
      "Wydają mi się bardzo ciężkostrawne". Nikt nie każe Pani jeść całej blachy, ciepłe też może zaszkodzić, tak jak picie wody, w nadmiarze można nawet umrzeć…

  5. Elżbieta Dziurkowska
    24 maja, 2015, 6:21 am

    Moja poprzedniczka dobrze pisze…że jej się wydają …. Ciasta drożdżowe należą do tych lżejszych i łatwiej przyswajalnych. Co się zaś tyczy kruszonki….każdy robi taką jaką lubi. Ja np większość ciast robię z mniejszą ilością cukru niż zalecają w przepisach, jakoś nigdy nie przepadałam za nadmiarem cukru choć kocham wypieki. Zawsze można nadgonić wierzchem czyli….polewą lub pudrem.
    A tak w ogóle uwielbiam drożdżówki…takie ciepłe i zaczynam od obskubywania kruszonki, ot takie małe zboczenie 🙂

    1. opalanka
      24 maja, 2015, 8:55 am

      A tam zboczenie. To nie każdy tak ma? 🙂

      1. Jola
        1 maja, 2021, 4:28 am

        Ja tak mam, bo ciasto drożdżowe z kruszonką piekę głównie dla kruszonką?

  6. Anonimowy
    6 czerwca, 2015, 5:54 pm

    wlasnie rosnie,jestem nastawiona pozytywnie, bo ciasto wrobilo sie pieknie i bezproblemu,mysle,ze reszta to juz z gorki-pozdrawiam ,Bożena.

  7. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 8:10 pm

    DZIĘKUJĘ za przepis:))
    wyszło super ciacho!
    pozdrawiam

    1. opalanka
      11 lipca, 2015, 3:26 pm

      Pozdrawiam również:)

  8. muffinmama
    21 lipca, 2015, 9:25 pm

    Wyszło pyszne, dziękuję 🙂 A dziś spróbowałam to samo tylko z malinami
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      22 lipca, 2015, 8:00 am

      Dziś i to z malinami wylądowało na blogu:)

  9. Sylwia Pawlak
    9 października, 2015, 12:05 pm

    Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.

  10. Sylwia Pawlak
    9 października, 2015, 1:38 pm

    Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.

    1. opalanka
      9 października, 2015, 3:16 pm

      Daj z cukrem. Bez niej czegoś brak:)

  11. sela
    9 stycznia, 2016, 11:01 pm

    dzisiaj zrobiłam drożdżówka rewelacyjna 🙂 🙂 🙂

    1. opalanka
      10 stycznia, 2016, 8:38 am

      Bardzo się cieszę:)

  12. Anonimowy
    10 kwietnia, 2016, 5:30 pm

    Pyszne . Upieklam .mniam

  13. Anonimowy
    15 maja, 2016, 1:54 pm

    Upiekłam – pychota.

  14. magda k.
    15 maja, 2016, 5:01 pm

    Zrobiłam wyszło rewelacyjnie,bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 Pozdrawiam

    1. opalanka
      15 maja, 2016, 5:41 pm

      Pozdrawiam:)

  15. Unknown
    17 maja, 2016, 7:50 pm

    Wyszło tak cudowne, że sama nie wierzę, że to możliwe! 🙂 Dziękuje za cudowny przepis <3

    1. opalanka
      17 maja, 2016, 8:00 pm

      Baaardzo się cieszę:)

  16. Anonimowy
    24 maja, 2016, 4:44 pm

    Bardzo dobry przepis- dla urozmaicenia polecam rabarbar wymieszać z galaretką wiśniową lub truskawkową/suchy proszek/, a na wierzch oprócz kruszonki płatki migdałowe.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      24 maja, 2016, 8:22 pm

      a płatki się nie zrumienią zbytnio? Czy na końcu dodajesz?
      pozdrowionka

    2. Anonimowy
      25 maja, 2016, 9:00 pm

      Płatki przed włożeniem do piekarnika-smakują wyśmienicie.

  17. Anonimowy
    26 maja, 2016, 12:04 pm

    Dlaczego wkladamy do zimnego piekarnika, troche czasu minie zanim sie nagrzeje? A 30 min to caly czas pieczenia startujac z zimnego piekarnika? Pozdrawiam

    1. opalanka
      26 maja, 2016, 4:00 pm

      Tak, cały czas pieczenia, przy tej wielkości blaszce. Ciasto rośnie podczas nagrzewania. Jeśli byłoby mało rumiane, trzeba dołożyć 5-10 minut.

  18. Unknown
    28 maja, 2016, 5:00 pm

    Jestem facetem,to było 3 ciasto jakie w życiu zrobiłem i wyszło naprawdę super! Przepis sprawdził się idealnie (dodałem tylko cukier waniliowy), ciacho jest przepyszne! 😀 Na pewno będę do niego wracał, wielkie dzięki!
    PS Jeśli szukasz jakiegoś innego przepisu to już nie szukaj, przekopałem się przez kilka stron i ten jest najlepszy 😉

    1. opalanka
      29 maja, 2016, 7:20 am
  19. Anonimowy
    26 sierpnia, 2016, 6:35 am

    Jak duża blaszka?

  20. Unknown
    26 sierpnia, 2016, 6:48 pm

    Faktycznie przepis bardzo prosty, dobrze opisany punkt po punkcie. Zrobiłem dzisiaj pierwsze ciasto w swoim życiu i wyszło naprawdę smaczne:)
    Dziękuję
    P.S. Co rozumiesz w przepisie przez " szklankę"? Standardową szklankę jak z PRL 250 ml, czy kubek z dzisiejszych czasów 330 ml?

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2016, 9:37 pm

      250 ml, tu jest link do miar na Niebie – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html
      🙂

  21. Anonimowy
    24 maja, 2017, 1:11 pm

    przepis na placek drożdżowy jest super, mega prosty i przypomina mi ciasto mojej mamy, którego nie udało się mi zapamiętać bo za szybko odeszła. Szacun dla Pani za takie pyszne ciacho. Dzisiaj zamierzam je robić po raz "x-ty" :). Pozdrawiam serdecznie.

    1. opalanka
      24 maja, 2017, 8:11 pm

      Pozdrawiam serdecznie:) Ciasto dobre jest też z truskawkami, wiśniami i śliwkami, polecam bardzo:)

  22. Dorota
    31 maja, 2017, 4:15 am

    Ciasto wyszło bardzo ładne, wyrosło super.Przepis dobry z dobrymi proporcjami? U mnie z rabarbarem i jagodami.Jedyne,co u mnie nie sprawdzilo sie, to pieczenie 30 min od zimnego piekarnika – piekłam ok 45/ 50 min ,aż patyczek był suchy a ciasto nie było surowe.Do przepisu na pewno wróce bo ma dobre proporcje, wiec polecam i dziękuję! Dorota

  23. Katarzyna Kończal
    19 czerwca, 2017, 5:11 pm

    Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
    Pozdrawiam 😉

  24. Katarzyna Kończal
    19 czerwca, 2017, 8:42 pm

    Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
    Pozdrawiam 😉

    1. opalanka
      19 czerwca, 2017, 9:05 pm

      Na wyrośnięcie nie, ale termoobieg wysusza, lepiej góra – dół.

  25. Anonimowy
    9 lipca, 2017, 7:52 am

    Witam, jak drożdżówka to tylko z tego przepisu tylko owoce sezonowo się zmnieniają!!!
    JA tylko daje całe jajka i dwie łyżki mąki więcej, drożdżówka jest tak samo pyszna jak bez białek. Postanowiłam "testować" inne przepisy i chyba zostanę TU na stałe !
    pozdrawiam i miłej niedzieli

    1. opalanka
      9 lipca, 2017, 10:55 am

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam również:)

  26. Anna
    15 maja, 2019, 4:02 pm

    Upiekłam. Wyszło super!

    1. Beata Królikiewicz
      15 maja, 2019, 9:23 pm

      super!

  27. Dasza
    21 maja, 2019, 1:39 pm

    Ciasto super ale kruszonka mi nie bardzo wychodzi. Nie kruszy się tylko lepi a po upieczeniu na cieście są płaskie placki a nie kruszonka. Co robię nie tak?

    1. Beata Królikiewicz
      21 maja, 2019, 6:21 pm

      daj nieco więcej mąki. I lepiej zimne masło.

  28. Babunia Maria
    23 maja, 2020, 5:56 pm

    ciasto po wyrobieniu wydaje się idealne – teraz siedzi pod sciereczka w piekarniku przy samym światełku – takie światełko piekarnikowe daje doskonałą temperaturę do wyrastania. Dodałam cukier waniliowy, bo lubie kiedy ciasto pachnie wanilią 🙂 i skórke otartą z cytryny, bo też lubie :). Jeśli mogę to chciałabym podpowiedzieć cos w sprawie rabarbaru – Pierwsze rabarbary mają naprawdę duuużo soku, więc ja kroję go na małe kawałki i zasypuję 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu. Po około godzinie na dnie miski zbiera się płyn, a same rabarowe kawałki mają go już dużo mniej i tym samym mniejsza jest tez obawa, że zrobi się zakalec. Oczywiście trzeba je z tego płynu odsączyć 🙂 . Ne zmarnuje się ten plyn, bo można go połączyć z wodą i będzie “kompot” … 🙂

  29. Ania
    7 sierpnia, 2020, 12:05 pm

    Robiłam, bardzo dobry przepis, szybko zeszło 🙂

  30. Jola
    1 maja, 2021, 4:35 am

    Kupiłam rabarbar, a okazało się, że nie mam świeżych drożdży, czy suche podołają?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie