Muffinki z kaszą jaglaną i jagodami. Jogurtowe, jaglane muffinki jagodowe.

Muffinki  z kaszą jaglaną z tego przepisu są mocno wilgotne i długo zachowują świeżość. Sprawia to dodatek wspomnianej kaszy jaglanej właśnie.
A o jej właściwościach zdrowotnych powszechnie wiadomo i jeść należy jak najczęściej. Dla tych, którzy nie szaleją za jej smakiem, ciasta, budynie czy inne desery to często jedyne rozwiązanie.
Babeczki nieźle wyrastają, przy stygnięciu jednak wypukła kopułka nieco opada. Należy uznać – tak ma być. Cienkie, niewoskowane papilotki wklejają się w ciasto, zatem albo uznamy, że nie przeszkadza nam żmudne ich odklejanie albo trzeba poszukać porządnych, sztywnych papilotek albo nie używać ich wcale, a dołki w formie na muffiny wysmarować masłem lub olejem i posypać tartą bułką lub wiórkami kokosowymi.  Na zdjęciach są widoczne cienkie, zwykłe papilotki – była zabawa z odklejaniem:)

Nie należy przesadzić z ilością jagód, dodanie ich więcej może spowodować powstanie zakalca.
Kaszę można (ale nie trzeba) ugotować w przeddzień pieczenia.

Na blogu, w prawej kolumnie wśród kategorii potraw jest zakładka “kasza jaglana”. Najczęściej występują tam przepisy na wypieki z kaszą jaglaną w roli głównej właśnie – zajrzyj tutaj. Sprawdzałam je wiele razy na rodzinie i przyjaciołach. Użycie kaszy jaglanej często nie jest rozpoznawalne, a korzyść zdrowotna z jej użycia oczywista. Bardzo polecam.

muffinki z kasza jaglaną

 

muffinki z kaszą jaglaną i jagodami

składniki (12 dużych sztuk): 

– pół szklanki surowej kaszy jaglanej (po jej ugotowaniu będzie szklanka)
– 3 duże jajka
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 4 łyżki cukru lub ksylitolu
– szklanka mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej typ 450  (150 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– szklanka jagód

lukier – trzy łyżki cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny
do dekoracji – owoce, płatki migdałów, posypki, siekane orzechy, starta czekolada itp.

Kaszę jaglaną podprażyć chwilę na suchej patelni, przepłukać wrzątkiem. Zalać w niedużym garnku szklanką wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut do całkowitej miękkości kaszy. Po lekkim ostudzeniu zblendować ją z połową jogurtu.

Piekarnik ustawić na 160 st. Dołki formy do muffinek wyłożyć woskowanymi papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z połową cukru na jasną masę. Dodać pozostały jogurt, wymieszać. Przez sitko wsiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać masę.
Umytymi łopatkami  miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę wmieszać w masę z żółtkami. Dodać jagody i masę ponownie delikatnie przemieszać.
Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić w lekko uchylonym piecu.
Po  ostudzeniu polać cytrynowym lukrem i udekorować owocami i bakaliami.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. kociolek-pysznosci
    25 czerwca, 2016, 8:57 am

    Jakie urocze muffinki, super wersja.

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    25 czerwca, 2016, 8:59 am

    Fantastyczne – wpadam do Ciebie na śniadanie 😉 😀

  3. Lena
    25 czerwca, 2016, 10:51 am

    ależ cudownie wyglądają, urocze i pyszne:)

  4. Karmel-itka
    25 czerwca, 2016, 11:12 am

    ciekawy przepis – nie próbowałam wersji z kaszą. Ciekawa jestem ich przekroju.

  5. Ola
    25 czerwca, 2016, 5:28 pm

    Ale ładne!

  6. Salvador Dali
    27 czerwca, 2016, 7:37 pm

    matulu.. jadłabym <3 wyglądają obłędnie!

  7. Marta
    28 czerwca, 2016, 8:35 am

    Ale bardzo ładnie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie