Ciasto latte z dynią (na maślance)

Ciasto latte z dynią (na maślance)

Ciasto latte z dynią (na maślance) – bardzo miękkie i wilgotne, przepyszne, z kremowym wykończeniem o sernikowym smaku.
Korzenna nuta dodaje tu pikanterii i wica, daj ją tylko jeśli lubisz.
Jeśli tak – zrób przyprawę, jeśli nie – omiń.
W przyprawie/posypce mamy cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i goździki. Wrzuć je do moździerza w mniej więcej równych ilościach.
Albo ZASTĄP przyprawą do piernika.

Jesieniarskie, dyniowe, aromatyczne ciasto z dynią do kocyka i na długie weekendy. Wyjedzą co do okruszka, jestem pewna!
Będzie pachnieć na całą klatkę schodową i uwaga, zbiegają się sąsiedzi:)

Kawosze – do nasączenia i podniesienia tekstury ciasta na wyższy poziom dodają tu kawy z mlekiem. Niekawosze dają rozpuszczalną kawę zbożową lub kakao. Albo pomijają ten dodatek zostawiając samo mleko. Jego brak nie wpłynie na konsystencję ciasta.

Sernikowy krem na wierzchu daje świeżość, lekkość, jedwabistość, chcesz go więcej z każdym kęsem:)

UWAGA! Użyj składników w pokojowej temperaturze, wyjmij wcześniej jajka, masło i maślankę z lodówki, zimne uczynią gumowatą, niepuszystą, ciężką strukturę, nie chcemy tego w tym ciachu! 

Mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta” da tu radę jako zastępstwo zwykłej pszennej.
Jeśli kupisz dynię hokkaido – można ją ciąć i piec lub dusić ze skórką. Inne gatunki trzeba obierać, można po upieczeniu w kawałkach, będzie znacznie łatwiej.
Do ciasta potrzebna jest szklanka zblendowanej masy puree, pozostałą ilość można zamrozić, wekować lub kawałki dyni zjeść na kolację. Uwielbiam posolić, skropić oliwą i pokruszyć na nią ser feta. Nic mi więcej nie trzeba:)

Maślanka zamienia się na mleko z łyżeczką soku z cytryny. Także spokojnie, nie trzeba lecieć do sklepu jeśli tego produktu nie ma na stanie:)

Z przygotowanego ciasta można wykonać również babeczki. Należy wówczas skrócić czas pieczenia do ok. 20 minut.

Ciasto latte z dynią (na maślance) – składniki:

  • 250 g puree z dyni – pokrojoną dynię piec w 180 st góra/dół przez 20 minut lub dusić do miękkości z małą ilością wody w rondelku pod przykryciem, po czym zblendować na mus. Odmiana Hokkaido – można blendować ze skórką, inne odmiany – po upieczeniu lub przed duszeniem skórkę odkroić.
    Podana waga jest przybliżona, gotowego musu ma być szklanka o poj. 250 ml. Nadmiary bezproblemowo się mrożą. 
  • 300 g mąki pszennej (nada się tortowa i typ 450 – 480)
  • 1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego (3 laski cynamonu, 3 gwiazdki anyżu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 kulki ziela angielskiego, 1/2 gałki muszkatołowej i 5 goździków – dobrze potłuc w moździerzu. Można też użyć mielonych przypraw, zastąpić wszystko przyprawą do piernika lub cynamonem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub łyżka cukru waniliowego)
  • 125 ml maślanki (temperatura pokojowa!)

Do nasączenia: 

  • 1/4 szklanki (ok. 60 ml) kawy espresso lub esencjonalnej zbożowej
  • 3/4 (200ml) szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego lub piernikowej/cynamonu
  • 1,5 łyżeczki cukru

    Na krem:

  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g serka twarogowego kanapkowego o naturalnym smaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  •  łyżeczka kawy zmielonej lub 2 łyżki mocnego espresso – można pomijać
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego lub do piernika/cynamonu

Ciasto latte z dynią (na maślance, na formę ok. 24×24, 23×28 cm lub tortownicę 24 cm) – przepis:

Ciasto
Piekarnik ustawić na 170 st. z funkcją góra-dół.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej zgnieść go najpierw mocno w kulę, polać lekko wodą z kranu, będzie łatwiej).

Do miski lub wysokiego naczynia wsypać mąkę (300g), przyprawę (1,5 łyżki), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), sodę (1/4 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki) – wymieszać.

W osobnym naczyniu lub misce miksera zmiksować na puch (ok. 5 minut na najwyższych obrotach) pokrojone, miękkie masło (150g), wanilię i cukier (200g).
Dodać jajka (3 szt) i miksować do połączenia. Jeśli masa się zwarzy – nie szkodzi.
Wlać maślankę, dodać puree z dyni i nadal miksować 2-3 minuty. Nadal nie zważając na warzenie:)
Wsypać mieszankę z mąką i na wolnych obrotach wymieszać masę do połączenia.
Przelać masę do formy i wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut, patyczek wyjęty z ciasta powinien być nieoklejony.
Ciasto wyjąć z formy, ostudzić na metalowej kratce, zdjąć papier.

Kiedy ciasto się studzi, wykonać krem.
W wysokim naczyniu/misce miksować na najwyższych obrotach miksera masło z  cukrem (ok. 6 minut). Dodawać stopniowo po 2 łyżki serka.
Masa musi dobrze się napuszyć.

Ponownie włożyć ciasto do formy (już bez papieru).

Nakłuć z wierzchu w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków, do samego spodu. Można też dodatkowo “pokaleczyć” wierzch ciasta łyżką.
Składniki nasączenia wymieszać i możliwie równomiernie, powoli, przy pomocy łyżki wylewać na ciasto.

Wyłożyć krem na wierzch ciasta, posypać wierzch przyprawą/cynamonem i schłodzić je min. godzinę w lodówce.

Przechowywać pod przykryciem w lodówce. Przed podaniem pozostawić w temp. pokojowej na kilkanaście minut.

ciasto latte z dynią (na maślance)

ciasto latte z dynią (na maślance)

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie