łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe, chrupiące z wierzchu i miękkie, lekko ciągnące w środku. Nieforemne i rustykalne, pyszka!
Czas wykonania to kilkanaście minut, a satysfakcja z posiadania słodyczy bez sklepowych polepszaczy, konserwantów i tłuszczu palmowego – bezcenna.
Cukier daje się podmieniać na ksylitol i erytrytol, należy go przed użyciem zmielić w młynku do kawy.

Lada moment lecimy na Sycylię, na odpoczynki z kulinarnymi warsztatami, ciasteczka o migdałowym smaku to włoskie klimaty, nastrajam się:)
Prawdopodobnie wyjazd powtórzymy w maju, można się zgłaszać, na to spotkanie miejsca szybko się skończyły.

Ciasteczka migdałowe zrobisz szybciutko, starczy ok. 20 minut, by wjechały do pieca.
Mąka migdałowa to zwyczajnie zmielone migdały, można nabyć ją w sklepach lub zmielić migdałowe płatki w młynku do kawy. Robiłam też wersję z mielonych orzechów, wychodzą bezproblemowo. A jeśli użyjesz wiórków kokosowych, otrzymasz pyszne kokosanki.

Można mrozić, ale nie wiem, czy ktoś będzie narzekał na nadmiary:)

Łatwe ciasteczka migdałowe (na ok. 16 sztuk)

  • 2 białka (w rozmiarze L lub 3 w rozmiarze M)
  • 5 łyżek cukru pudru (lub zmielonego ksylitolu/ erytrytolu)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 230 g mąki migdałowej (to zmielone migdały, można samodzielnie zmielić migdałowe płatki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki migdałowych płatków

Łatwe ciasteczka migdałowe – przepis:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka starannie oddzielić od żółtek tak, by nie dostała się do nich drobinka żółtka.
Dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywną pianę.
Przy pierwszej sztywności dodać łyżkę cukru i ubijając nadal – dodawać stopniowo kolejne łyżki, mniej więcej co jakieś 30 sekund:).

Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki dodać do piany w czterech porcjach – mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem/wanilią.
Po każdej porcji masę delikatnie i wolno przemieszać łyżką.
Przy pomocy łyżeczki wykładać na blaszkę porcje ciasta zachowując odstępy.
Na każdym ciastku można ułożyć parę migdałowych płatków. Ja z roztargnienia wmieszałam je w masę.
Piec na środkowej półce piekarnika ok. 15 – 18 minut, do lekkiego zezłocenia się ciastek.

łatwe ciasteczka migdałowe
łatwe ciasteczka migdałowe

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie