Skyrnik ze śliwkami
Skyrnik ze śliwkami – delikatny i miękki jak sernik, idealny nie tylko dla osób, które dbają o dobry bilans białka w diecie. Smakuje wyśmienicie!
Wszystkie składniki skyrnika należy włożyć do jednej miski, wymieszać i upiec. Ponieważ nie ma tu żadnych ceregieli z ubijaniem, to ciasto – deser uda się każdemu, nawet niewprawnemu, kuchennemu nowicjuszowi. Nie wymaga też użycia miksera czy innego sprzętu, wystarczy łyżka lub kuchenna rózga.
Porcja podana w przepisie przeznaczona jest na niewielką formę – 16×24 cm, a ilość użytego tu skyru to ok. 750 ml. Niewielka różnica w pojemnościach butelek nie będzie znacząca dla sukcesu wypieku.
Ot – taki niewielki, słodki deser na kilka porcji. Gdyby chcieć upiec skyrnik dla dużej rodziny i poczęstować gości – ilość produktów należy podwoić.
Jeśli chodzi o słodki smak – można wybierać słodziwo. Zwykły cukier zamienia się tu bezproblemowo na erytrytol czy ksylitol.
Dowolnie można też podmieniać owoce. Skyrnik z brzoskwiniami – proszę bardzo. Truskawki czy maliny – dlaczego nie:)
Maliny, borówki,wszystkie owoce mrożone sprawdzą się tu równie dobrze.
Prosty, pyszny, wysokobiałkowy skyrnik ze śliwkami.
Skyrnik ze śliwkami – składniki (na małą formę 16x24cm):
- ok. 750 ml skyru
- 3 jajka
- opakowanie budyniu waniliowego lub 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 4 -5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miękkie wnętrze wyskrobane z przekrojonej, waniliowej laski ew. łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka skórki startej z cytryny (najlepiej eko, tylko żółta część)
- 400 g śliwek
- ew. syrop klonowy lub z agawy do polania
- dowolne, siekane orzechy do posypania (2-3 łyżki)
Skyrnik ze śliwkami – przepis:
Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra – dół.
Formę nasmarować masłem lub spryskać oliwą i posypać tartą bułką. Zamiast – można wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki oprócz owoców włożyć do dużej miski i wymieszać łyżką lub kuchenną rózgą.
Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i przekrojone na połówki śliwki układać na wierzchu przecięciem do góry. Zatopią się w masie.
Formę ustawić na środkowej półce piekarnika.
Piec 45 minut.
Wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podanie można polać nieco syropem i posypać siekanymi orzechami.


Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest