Chleb bez mąki
Chleb bez mąki – nie lada gratka dla tych, którzy pieczywo z węglowodanami muszą omijać szerokim łukiem. Jest takich sporo.
Ci co na dietach wykluczeniowych, uczulonych na gluten i na redukcji z wysoką ilością białka. Z uwagi na sporą zawartość tego ostatniego i błonnik – Twoje jelita będą bić pokłony wdzięczności.
W moim otoczeniu wszyscy jak jeden mąż narzekają na brak możliwości swobodnego, dowolnego zajadania chrupiących kanapeczek. Wyrośliśmy w kulturze chlebowo – bułkowej i co poradzisz. Z chlebem naszym powszednim.
Pieczywo z przepisu poniżej to całkiem przyzwoite zastępstwo. Nie żeby spełniał oczekiwania 1:1, wiadomo. Ale wygrywa łatwością przygotowania i wszystkim tym, czego nie ma zwykły chleb.
Chleb bez mąki ma bardzo niski indeks glikemiczny. Czyli nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny i skoków/spadków cukru.
Głównym składnikiem chleba bez mąki jest… kalafior. Taki zwykły, niegotowany, blady gość, którego należy w tym przypadku zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach. To w zasadzie jedyna trudniejsza czynność, która jest potrzebna do zrealizowania przepisu. Wszystkie składniki należy zmieszać, przelać do formy. Pieczenie – 50 minut. I jeszcze studzenie – całkiem ciepły chleb jest trudny do krojenia.
Tytuł – chleb bez mąki oznacza w tym przypadku – chleb bez mąki pszennej. Występuje tu w zastępstwie mąka migdałowa, czyli zwyczajnie – mielone migdały. Można kupić taki gotowy produkt lub samodzielnie zmielić obrane migdały. Wtedy nieco więcej z tym zachodu. Ale czego się nie robi dla zdrowotności:)
Chleb bez mąki – składniki (na małą keksówkę, ok. 15×25 cm) :
- 300 g surowego kalafiora
- 6 jajek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki babki jajowatej (nie miałam, użyłam mieszanki “błonnik” z apteki) lub nasion chia
- 110 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pestek słonecznika/dyni/łyżka maku/czarnuszki – do wyboru
Chleb bez mąki – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (papier pognieć i wstaw na sekundę pod kran z wodą, będzie łatwo).
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra -dół.
Kalafior obrać z liści, umyć i zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach. Być może będzie łatwiej, kiedy podzieli się go na części.
Warzywo wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami.
Wlać do formy, posypać dowolnymi pestkami, makiem lub czarnuszką
Piec na środkowej półce piekarnika z funkcją góra- dół ok. 50 minut.
Wyjąć z pieca.
Po 10 minutach wyjąć chleb z formy, ostrożnie zdjąć papier, studzić na metalowej kratce.
Pozostawiony w formie staje się zbyt wilgotny.


POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!


Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest