bardzo dobra zupa krem z cukinii

Bardzo dobra zupa krem z cukinii

Bardzo dobra zupa z cukinii. Dokładniej z cukinii i kukurydzy, tej puszkowanej lub zwykłej – wcześniej ugotowanej.
Och – jest PRZEPYSZNA. Kremowa i puszysta jak ambrozja. Dobrze doprawiona, przecudnie bogata w smaki.
Kto ma na stanie blender kielichowy lub innego rodzaju, nie musi przecierać nic przez metalowe sito. Gdyby ktoś nie miał – sito musi iść w ruch. Wrzucasz wszystko na sito ustawione nad garnkiem i drewnianą łyżką szuruburu, aż na sicie zostaną pozbawione płynu pozostałości po kukurydzy. Możliwe acz trudniejsze.

Jak przygotować zupę krem z cukinii?

W warzywniakach w sierpniu i wrześniu tego warzywa w bród.  W wielkościach znacznych. W zimie – cukinia leci z cieplejszych krajów.
Wielka, dwukilogramowa cukinia będzie porcją na 2-3 osoby. Zobacz ile w tej zupie witaminowego dobra! Rzecz jasna małe, młode cukinie nadadzą się równie dobrze. W ich przypadku musisz zadbać o posiadanie ich w większej ilości. 4-6 sztuk.

Duże sztuki cukinii obieramy ze skóry nożykiem do warzyw. Małe można zostawić bez obierania, zupa będzie bardziej zielona w kolorze ale równie pyszna.
Potrzebujesz większego rondla lub garnka.
Mleczko kokosowe z przepisu zamienia na śmietankę 30 – 36%.
Dodatki dowolne ulubione – u mnie pieczarki, ser feta i słonecznik.
Zupa krem z cukinii smakuje też pysznie udekorowana już na talerzu z kawałeczkami wędzonego/pieczonego łososia, posypana serem z niebieską pleśnią, siekanymi, suszonymi pomidorami czy “chipsami” z boczku czy szynki podsmażonymi na chrupko na patelni.
Pestki dla chrupkości – dowolne. Dynia, słonecznik, siekane migdały, orzeszki piniowe.

Co robią w przepisie jajka? Podpatrzyłam u Smyka W Kuchni pomysł na tę zupę i sprawdziłam jej jajeczny patent – działa wspaniale. Dzięki niemu zupa krem z cukinii zyskuje lekkość, puszystość, staje się cukiniową chmurką. Konsystencja zyskuje zupełnie inny teksturowy wymiar no i więcej białka:) Spróbuj koniecznie tego sposobu!
Przy większej rodzinie – podwój składniki, będą chcieli dokładki!

Bardzo dobra zupa krem z cukinii – składniki (na ok. 2-3 porcje):

  • 1 wielka cukinia (ok. 1,5 – 2 kg lub 5-6 małych)
  • łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek obranego imbiru (ok. 2 cm)
  • 150 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 – 36%
  • 250 g kukurydzy wraz z zalewą
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli, pieprz i płatki chili – dla ostrolubnych
  • 2 jajka (surowe)
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • ew. 2 łyżki mieszanki warzyw i ziół liofilizowanych, które dodają smaku potrawom – polecam np. 100% naturalną VegeLIO – można zakupić w Rossmannie

do podania (do wyboru): 

natka pietruszki lub koperek/szczypiorek, pokruszony ser feta lub jak u Smykawkuchni – ser buratta – 1 na porcję, podprażone pestki dyni, słonecznika/orzechy włoskie/pekan, usmażone na maśle (3 min) krewetki, łosoś wędzony lub smażony – porwany na kawałki, krojone, smażone na maśle pieczarki, kawałeczki smażonego/pieczonego kurczaka, usmażone na chipsy plastry boczku/szynki

Bardzo dobra zupa krem z cukinii – przepis:

Dużą cukinię obrać ze skórki. Małych – nie trzeba.
Dużą przekroić wzdłuż na 4 i wyciąć nasiona. W małych – nie trzeba.
Pokroić wszystko w dwucentymetrowa kostkę.
Na dużej patelni z rantem lub w garnku rozgrzać oliwę lub masło.
Wrzucić cukinię, dodać miód i podgrzewać wszystko mieszając aż się lekko zezłoci.
Dodać ząbki czosnku, imbir, mleczko/śmietankę, kukurydzę z zalewą, sok z cytryny i sól.
Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Zajmie to kilka minut.
Przełożyć do blendera kielichowego lub jeśli używamy typu “żyrafa” – dodać do garnka dwa jajka i wszystko zblendować na krem.
Ponownie krótko zagotować.
Sprawdzić czy nie trzeba dosolić/podostrzyć/dodać soku z cytryny.
Wylewać na talerze i na każdy dodać pestki, zieleninę, porwane/kruszone sery, smażone pieczarki lub mięso.

bardzo dobra zupa krem z cukinii

bardzo dobra zupa krem z cukinii

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie