sałatka do słoików na zimę

Sałatka do słoików na zimę (z kapusty, ogórków, marchewki i cukinii)

Sałatka do słoików na zimę – uniwersalny mix szatkowanych i krojonych warzyw zalany kwaśno-słodką marynatą.
Daję słowo, że za każdym razem przy otwieraniu słoiczka zimą, pochwalisz się w myślach za ten siekalniczy trud w środku lata.
Warzywa są wtedy najbardziej soczyste, smaczne i najtańsze. Surówkę wyjmiesz z piwniczki/szafki i masz załatwioną dużą część posiłku.
Ta sałatka nada się do każdego mięsnego obiadu. Sprawdzi się jako chrupiący dodatek do kanapek i hamburgerów. Jest pycha!

Nie przywiązuj się zbytnio do proporcji składników. Jeśli nie lubisz któregoś – daj go mniej lub wcale.
Sałatkę trzeba pasteryzować. Ja robię to w piekarniku. 20 minut w temperaturze 110 stopni od zgaśnięcia światełka oznaczającego – nagrzałem się. Można tradycyjnie – w garnku wyłożonym dla pewności ściereczką. Tu też wystarczy 20 minut gotowania słoików zalanych do 2/3 wysokości.

Przy przygotowaniu pamiętaj, że pokrojone warzywa przed słoikowaniem muszą poleżakować ok. 4 godziny zasypane w dużej misce solą. Puszczą sok – trzeba go wylać, nie będzie już potrzebny.

Słoiki i zakrętki muszą być idealnie czyste, zapewni to prawidłowe przechowywanie sałatki przez długi czas.
Lepiej używać nowych zakrętek, jest większa szansa, że wszystkie słoiki zamkną się prawidłowo.
Nawet mimo tego czasem zdarza się, że jakiś słoik nie “zassie”wieczka, zakrętkę należy wtedy wymienić (albo zużyć do bieżącego obiadu:)  i ponownie pasteryzować słoik.

Sałatka do słoików na zimę – składniki ( na 9-12 słoików pojemności 500 – 600ml):

  • ok. 1,5 kg białej kapusty
  • ok. 1 kg ogórków (najlepiej gruntowych ale niekoniecznie)
  • 3-4 papryki dowolnego koloru
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 – 3 najlepiej młode cukinie (starsze należy obrać i pozbawić środka z nasionami)
  • 2,5 łyżki soli (najlepiej niejodowanej, do przetworów ale nada się też zwykła kamienna)

zalewa:

  • 10 łyżek oleju roślinnego
  • 250 ml octu (spirytusowego 10% lub jabłkowego/winnego)
  • 180 g cukru ( 3/4 szklanki poj. 250 ml)
  • 4 szklanki wrzącej wody (1 l)

Sałatka do słoików na zimę – przepis:

Kapustę cienko możliwie cienko pokroić nożem lub na szatkownicy – mandolinie. Dłuższe włókna można pociąć na krótsze.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry lub duże – w półplasterki.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pociąć na paski a następnie w centymetrowe kawałki.
Marchewki zetrzeć na tarce lub pociąć w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Cukinie pociąć w półplasterki lub jeśli małe – w plastry.
Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski lub garnka i zasypać solą, wymieszać.
Odstawić na 4 godziny by puściły sok. 

Zalewa. 
Cukier zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać olej i ocet – wszystko wymieszać.

Z warzyw odlać powstały sok. Nie będzie potrzebny.
Upakować wszystko do słoików pozostawiając puste 1/5 miejsca od góry.
Nie trzeba ciasno napychać warzyw, zalewa musi wypełnić przestrzenie pomiędzy.
Zalać zalewą tak, by warzywa były przykryte ok. 2- 3 mm nad ich poziom. Można poruszać słoikiem dla pewności, by zalewa wlała się między siekaninę.

Słoiki wstawić na środkową półkę piekarnika i pasteryzować 20 minut w temp. 110 stopni od momentu całkowitego nagrzania pieca (zwykle gaśnie wtedy światełko – nagrzałem się:). Pozostawić w piecu do całkowitego ostudzenia.

Można też wyłożyć duży garnek ściereczką, słoiki zalać zimną wodą do 4/5 wysokości i zagotować i trzymać na małym ogniu 20 minut.
Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoik do góry dnem ustawiając je na ściereczkach. Ten sposób od razu weryfikuje czy słoiki sa szczelnie zamknięte. Jeśli nie, trzeba wymienić nakrętkę i ponownie zapasteryzować słoik.

Zakrętka po wystudzeniu powinna być wklęsła, nie może odbijać czy uginać się pod naporem nacisku.
Sałatka jest gotowa do zajadania po dwóch tygodniach od przygotowania.

sałatka z warzyw do słoików na zimę

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie