Ciasto kokosowe z owocami
Ciasto kokosowe z owocami – to półkruchy spód i wierzch z dodatkiem kakao oraz przypominająca sernik miękka pianka – wypełnienie.
A może nawet jest to prawie sernik?
Ciasto kokosowe z owocami jest proste w wykonaniu. Można użyć tu dowolnych owoców, które znajdują się na kuchennym stanie.
Wszystkie jagodowe – borówki, maliny, jeżyny, jagody ale też i krojone jabłka, śliwki albo brzoskwinie czy nektarynki. Mrożone też. Nawet zapuszkowany ananas, który stoi w szafce od niewiadomo kiedy. Albo zamiast – jakiś dżem czy powidła, gdy owoców brak.
Dziś wystąpiły tu maliny i borówki. Mieszaj wedle uznania.
Ciasto kokosowe z owocami dobrze trzyma kształt kostki przy krojeniu. To żaden cukierniczy cud, ale przyjemnie mieć je do kawy:)
Wszystkie składniki na spód i wierzch zagniataj ręką albo włóż do malaksera, niech zrobi to za ciebie.
Kiedy ubijesz pianę z białek potrzebną do kokosowej masy – resztę składników dodajesz po kolei i mieszasz łyżką.
Z przygotowaniem ciasta kokosowego z owocami nikt nie będzie miał problemów, jest łatwe nawet dla kuchennego nowicjusza.
Ciasto kokosowe z owocami – składniki (na formę ok. 24×28 cm) :
- 2 i 1/3 szklanki mąki (szklanka poj. 250 ml, 400 g)
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany lub serka śmietankowego/waniliowego
- 5 żółtek (białka zachowaj do masy kokosowej, jajka w rozmiarze L, można dać 6 M)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (proszek) lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa kokosowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru (180 g)
- budyń waniliowy bez cukru (proszek)
- 450 – 500 g białego sera “na serniki” , dowolnego neutralnego w smaku kanapkowego lub trzykrotnie zmielonego twarogu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- łącznie ok. 400 g owoców – borówki, maliny, krojone w kostkę jabłka lub śliwki
- ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta
Ciasto kokosowe z owocami – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka wybić do większej miski.
Masło pokroić na kawałki.
Do dużej miski lub pojemnika malaksera włożyć składniki przeznaczone na spód.
Ręcznie lub maszyną – zagnieść wszystko na jednolitą masę.
Ciasto przekroić na połowę.
Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20 – 30 minut.
W tym czasie pozostałą część ciasta porwać na kawałki, rozłożyć na dnie formy i palcami wykleić spód możliwie jednolitą warstwą.
Warstwa kokosowa.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Uważać na drobinki żółtka, z nimi się nie uda, trzeba je wybrać łyżką jeśli są.
W 2-3 porcjach ubijając nadal – dodawać cukier. Po 2- 3 minutach piana stanie się sztywna i lśniąca.
Dodać proszek budyniowy,przemieszać, ser, a następnie wiórki kokosowe. Wymieszać kuchenną rózgą lub łyżką.
Powstałą masę wyłożyć na wylepiony kakaowym ciastem spód.
Rozrzucić na wierzchu owoce.
Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzeć je posypując owoce. Można też odrywać z ciasta małe kawałeczki i rozrzucić je po wierzchu.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika i piec ciasto 45 minut.
Wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Można posypać wierzch ciasta przez sitko – cukrem pudrem.


POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!


Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest