ciasto kokosowe z owocami

Ciasto kokosowe z owocami

Ciasto kokosowe z owocami – to półkruchy spód i wierzch z dodatkiem kakao oraz przypominająca sernik miękka pianka – wypełnienie.
A może nawet jest to prawie sernik?
Ciasto kokosowe z owocami jest proste w wykonaniu. Można użyć tu dowolnych owoców, które znajdują się na kuchennym stanie.
Wszystkie jagodowe – borówki, maliny, jeżyny, jagody ale też i krojone jabłka, śliwki albo brzoskwinie czy nektarynki. Mrożone też. Nawet zapuszkowany ananas, który stoi w szafce od niewiadomo kiedy. Albo zamiast – jakiś dżem czy powidła, gdy owoców brak.
Dziś wystąpiły tu maliny i borówki. Mieszaj wedle uznania.
Ciasto kokosowe z owocami dobrze trzyma kształt kostki przy krojeniu. To żaden cukierniczy cud, ale przyjemnie mieć je do kawy:)
Wszystkie składniki na spód i wierzch zagniataj ręką albo włóż do malaksera, niech zrobi to za ciebie.
Kiedy ubijesz pianę z białek potrzebną do kokosowej masy – resztę składników dodajesz po kolei i mieszasz łyżką.
Z przygotowaniem ciasta kokosowego z owocami nikt nie będzie miał problemów, jest łatwe nawet dla kuchennego nowicjusza.

Ciasto kokosowe z owocami – składniki (na formę ok. 24×28 cm) :

  • 2 i 1/3 szklanki mąki (szklanka poj. 250 ml, 400 g)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany lub serka śmietankowego/waniliowego
  • 5 żółtek (białka zachowaj do masy kokosowej, jajka w rozmiarze L, można dać 6 M)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (proszek) lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa kokosowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 450 – 500 g białego sera “na serniki” , dowolnego neutralnego w smaku kanapkowego  lub trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • łącznie ok. 400 g owoców – borówki, maliny, krojone w kostkę jabłka lub śliwki
  • ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta

Ciasto kokosowe z owocami – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka –  oddzielić żółtka od białek. Białka wybić do większej miski.

Masło pokroić na kawałki.
Do dużej miski lub pojemnika malaksera włożyć składniki przeznaczone na spód.
Ręcznie lub maszyną – zagnieść wszystko na jednolitą masę.
Ciasto przekroić na połowę.
Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20 – 30 minut.
W tym czasie pozostałą część ciasta porwać na kawałki, rozłożyć na dnie formy i palcami wykleić spód możliwie jednolitą warstwą.

Warstwa kokosowa.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Uważać na drobinki żółtka, z nimi się nie uda, trzeba je wybrać łyżką jeśli są.
W 2-3 porcjach ubijając nadal – dodawać cukier. Po 2- 3 minutach piana stanie się sztywna i lśniąca.
Dodać proszek budyniowy,przemieszać, ser, a następnie wiórki kokosowe. Wymieszać kuchenną rózgą lub łyżką.
Powstałą masę wyłożyć na wylepiony kakaowym ciastem spód.
Rozrzucić na wierzchu owoce.

Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzeć je posypując owoce. Można też odrywać z ciasta małe kawałeczki i rozrzucić je po wierzchu.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika i piec ciasto 45 minut.
Wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Można posypać wierzch ciasta przez sitko – cukrem pudrem.

ciasto kokosowe z owocami
ciasto kokosowe z owocami

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie