Łatwa karkówka pieczona (przepis Adasia)
Łatwa karkówka pieczona – wakacyjny przepis Adasia, który podał to mięciuśkie, niemalże maślane cudo podczas jednego z obiadów na podlaskim wakacjowaniu.
Mięso nie wymaga długiego leżakowania w marynacie. Choć jeśli masz czas – marynuj wcześniej. Oczywistym jest, że do środka lepiej przenikną smaki przypraw, jeśli karkówka poleży sobie przez noc w lodówce. Pamiętaj tylko, by wyciągnąć ją godzinę, dwie przed pieczeniem, niech nabierze pokojowej temperatury. UWAGA – zawsze się udaje:)
Wakacyjny wyjazd na Podlasie w 2025 był kulinarną rozpustą. Naprawdę trudno było zjeść te wszystkie pyszności, które nasza taneczna ekipa cudownie zgranie i bezwysiłkowo szykowała na posiłki. To jest taka wielka przyjemność wspólnie gotować!
Zajadaliśmy się pełnoziarnistym chlebem smarowanym czosnkowym masłem Beaty, jedliśmy mistrzowską paellę z chorizo i szakszukę Marcina, karpatkę, szarlotkę i karmelowy, aksamitny serniczek. Kartacze i podlaski chłodnik serwował pobliski bar, był też sklep z wędzonymi rybami, aj! Mieliśmy tylko siedem dni, gdyby tak choć – 14!
Łatwa karkówka pieczona nie lubi wysokiej temperatury. 150 stopni przez 2,5 godziny i wyjmujesz z pieca pachnącą, mega soczystą pieczeń.
Jest świetna na zimno do kanapek i rzecz jasna – na pycha bezwysiłkowy obiad.
Można próbować z inną częścią mięsa wieprzowego, szynka czy łopatka – to możliwe. Jednak najlepszą soczystość, maślaną miękkość osiąga część karkowa.
Do przygotowania mięsa potrzebne jest naczynie żaroodporne z przykryciem lub brytfanna i folia aluminiowa lub papier do pieczenia.
Łatwa karkówka pieczona – składniki:
- 1,2 – 1,8 ładnej karkówki wieprzowej
- pieprz mielony – ok. 1,5 łyżki (Adaś lubi ostre smaki, można zmniejszać)
- sól – 2 łyżki
- czosnek granulowany – 2 łyżki (można dać zamiast – 4-5 ząbków świeżego w plasterkach/siekanego)
- papryka ostra mielona – 2 łyżki (można zmniejszyć wg uznania)
- papryka słodka mielona – 2 łyżki
- tymianek – 2 łyżki
- majeranek – 2 łyżki
- liście laurowe – 4-6 szt
- ziele angielskie ok. 5-6 szt.
- 3/4 szklanki wody (poj. 250 ml)
Łatwa karkówka pieczona – przepis:
Do naczynia/brytfanny wlać wodę, a następnie dodać wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych.
Porządnie wymieszać.
Włożyć mięso i oblać je/wykąpać przewracając solidnie powstałą marynatą, ze wszystkich stron.
Dodać liście laurowe układając je obok mięsa.
Cierpliwi zostawiają wszystko pod przykryciem w lodówce na całą noc, pamiętając o wyjęciu przed pieczeniem ok. 2 godziny wcześniej.
Przykryte mięso (pokrywą lub luźno folią aluminiową albo podwójnym arkuszem papieru do pieczenia, wstawić na środkową półkę piekarnika i ustawić temperaturę 150 stopni.
Piec 2 godziny z funkcją góra – dół.
Zdjąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut dla zrumienienia mięsa.
Wyjąć naczynie z piekarnika i pozostawić mięso w spokoju na 15 minut, wrzące w środku soki muszą wytracić odrobinę temperaturę przed krojeniem.


POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!


Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest