
Jak zaparzacz potrafi odmienić smak herbaty lub kawy? Czas go przetestować – artykuł sponsorowany
artykuł sponsorowany
Jak zaparzacz potrafi odmienić smak herbaty lub kawy? Czas go przetestować!
Herbata z torebki i tzw. kawa zalewajka to szybkie i znane rozwiązania, które – nie oszukujmy się – zawdzięczają swoja popularność wygodzie. Prawda jest jednak taka, że różnica między takim napojem a naparem przygotowanym przy użyciu zaparzacza z prawdziwego zdarzenia jest ogromna. Jeżeli do tej pory nie zagościł on w Twojej kuchni, to najwyższy czas to zmienić. Zainwestuj w zaparzacz do herbaty lub kawy i ciesz się jeszcze lepszym smakiem swojego ulubionego naparu!
Jak działa zaparzacz do herbaty i co zmienia w jej smaku?
Na przysłowiowy pierwszy ogień idzie zaparzacz do herbaty. Dlaczego warto go używać i zrezygnować ze zwykłego zalewania torebki? Najprościej mówiąc, akcesorium pozwala mieszance „oddychać”. W formie pakowanej liście są ściśnięte, często też bardzo mocno rozdrobnione, a to ogranicza ich potencjał. Nawet podstawowa wersja zaparzacza do herbaty sprawi, że:
- napar będzie bardziej zbalansowany, ponieważ składniki smakowe w herbacie będą wydzielać się stopniowo,
- unikniesz tzw. przeparzenia, czyli gorzkiego posmaku, który pojawia się, gdy zostawisz torebkę za długo w filiżance,
- będziesz w stanie łatwo i wygodnie dostosować czas i temperaturę parzenia (wbrew pozorom nie należy zalewać każdej herbaty wrzątkiem).
I najważniejsze torebki, w które pakuje się zmielone liście, mogą zawierać mikroplastik. Pod wpływem wysokiej temperatury jest on uwalniany do naparu, który pijesz. Właśnie dlatego, nawet jeśli nie chcesz na razie inwestować w zaparzacz do herbaty, postaraj się wybierać mieszanki w torebkach z papieru i naturalnych włókien, które są bezpieczniejsze.
Różne rodzaje zaparzacza do herbaty – co warto o nich wiedzieć?
Zaparzacz do herbaty brzmi jak kusząca propozycja? W takim razie zobacz, jakie są popularne rodzaje tego typu akcesorium, które znajdziesz np. w ofercie sklepu internetowego Coffeedesk. Wyróżniamy:
- metalowe kulki lub sitka – proste w użyciu, tanie i łatwe w przechowywaniu, ale wymagające dokładnego czyszczenia;
- szklane i ceramiczne dzbanki – estetyczne zaparzacze, często sprzedawane z przykrywką; idealnie nadają się dla większej liczby osób,
- zaparzacze tłokowe (French press) – wbrew pozorom są świetne nie tylko do kawy, ale także do herbaty z większymi liśćmi,
- kubki z wbudowanym zaparzaczem – praktyczny wybór, dzięki któremu możesz szybko przygotować herbatę i zabrać ją ze sobą np. do pracy.
Dlaczego warto używać zaparzacza do kawy zamiast ekspresu lub „zalewajki”?
Herbatę pijesz tylko od święta, a codziennie wybierasz małą czarną? W takim razie zaparzacz do kawy może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wbrew pozorom dla wielu osób zmielone ziarna zalane wrzątkiem mają płaski, zbyt gorzki smak, którego nie uratują nawet różnego rodzaju dodatki. Z kolei w przypadku ekspresu często chodzi o kwestię finansową i przestrzenną – w końcu urządzenie zajmuje całkiem sporo miejsca, które nie zawsze da się wygospodarować w małej kuchni.
I tu właśnie wkracza zaparzacz do kawy, który zapewnia:
- kontrolę nad każdym elementem procesu parzenia kawy – od grubości mielenia ziaren po czas parzenia,
- możliwość wydobycia pełnego profilu smakowego – kwasowości, słodyczy, goryczki – w zbalansowany sposób,
- gotowy napar o konkretnej teksturze – bardziej oleisty z French pressa, delikatny i klarowny z dripa.
Poznaj różnice między popularnymi zaparzaczami do kawy
Nie każdy zaparzacz do kawy działa tak samo. Do wyboru masz takie propozycje jak:
- French press (zaparzacz tłokowy) – pozwala przygotować intensywny, pełny napar z wyraźną teksturą. Idealny do kaw z nutami orzechowymi i czekoladowymi oraz – jak zdradziliśmy już wcześniej – herbat.
- AeroPress – sposób na ciśnieniowe parzenie na szybko, świetne do jasnych, owocowych kaw. Dużym plusem jest łatwość czyszczenia.
- Chemex / drip – umożliwia przygotowanie kawy metodą przelewową, obowiązkowo z użyciem papierowego filtra. Gotowy napar jest lekki, czysty, często nieco „herbaciany” w smaku.
- Kawiarka (moka) – klasyka nie tylko we Włoszech, ale także już w Polsce. Dzięki niej przygotujesz intensywną, mocną i zbliżoną do espresso kawę.
Jeśli planujesz zainwestować w jeden z powyższych zaparzaczy do kawy, to dorzuć do koszyka ręczny lub elektryczny młynek. Dzięki niemu będziesz w stanie zmielić ziarna bezpośrednio przed parzeniem.
Czy jeden zaparzacz wystarczy do wszystkiego?
Czas odpowiedzieć na pytanie, które prawdopodobnie zadają sobie miłośnicy zarówno kawy, jak i herbaty. Czy jeden zaparzacz wystarczy do wszystkiego? Technicznie – tak. Praktycznie – niekoniecznie. Chodzi o to, że każdy z naparów ma zupełnie inny profil aromatyczny i wymaga innej metody parzenia – poza oczywiście French Pressem, który nadaje się do przygotowania zarówno kawy, jak i czarnej, zielonej czy białej herbaty.
Używanie jednego zaparzacza na zmianę może prowadzić do przenikania smaków, zwłaszcza gdy akcesorium jest wykonane z porowatego materiału. Do tego dochodzą trudności w czyszczeniu – fusy z kawy potrafią się trwale osadzać, za to herbata chłonie zapachy. Właśnie dlatego warto mieć dwa osobne zaparzacze, które wcale nie muszą być akcesoriami z wyższej półki.
Bez względu na to, czy chcesz kupić zaparzacz do herbaty, czy może jednak należysz do fanów kawy i planujesz zainwestować w dedykowane jej akcesorium – duży wybór wysokiej jakości produktów znajdziesz w sklepie Coffeedesk. Zamawiając jeden z dostępnych artykułów, sprawisz, że codzienne parzenie ulubionego napoju stanie się łatwiejsze i wygodniejsze, a herbata lub kawa – jeszcze smaczniejsza.
