
Pomysł na święta – rolada z jajeczną pastą
Pomysł na święta – rolada z jajeczną pastą ma wierzch z plastrów gotowanych buraczków. Środek stanowią siekane jajka połączone z twarożkiem, siekanym ogórkiem konserwowym. Dodatki można podmieniać, ja użyłam tu również drobno siekanego śledzia, jednak jeśli nie lubisz – zamień go na siekane, namoczone wcześniej, suszone pomidory lub te ze słoika, z olejowej zalewy. Równie dobrze sprawdzi się pokrojony drobno, wędzony łosoś lub tuńczyk.
Ta roladka to dekoracyjna potrawa na wielkanocne śniadanie, efektowna przekąska na spotkania w rodzinnym i przyjacielskim gronie.
Myślałam – wykonam ją tak, by powstało coś w rodzaju rolek sushi. Ilość pasty jednak wyszła spora, roladki stały się dużą roladą.
I tak też jest dobrze i bardzo smacznie.
By rolada ładnie się kroiła i trzymała formę, wymaga porządnego chłodzenia. Najlepiej wykonać ją w przeddzień podania i trzymać zawiniętą w folię spożywczą na najniższej półce lodówki.
Nigdy nie sądziłam, że w sklepach będzie można kiedyś kupić gotowane w całości buraki! O kostkach lodu jednak też kiedyś nie pomyślałabym, a tu proszę: kupujemy za pieniądze mrożoną wodę do drinków!
Rolada z jajeczną pastą – składniki:
- 4-5 średniej wielkości buraków (można kupić gotowe gotowane lub upiec/ugotować w skórkach, w piekarniku (180 st. 30 min)
- 4 jajka ugotowane na twardo (10 min) – jedno do dekoracji
- ew. 1 nieduży, gotowany, ostudzony ziemniak
- 200 g gęstego białego serka kanapkowego, o dowolnym, ulubionym smaku (używam czosnkowego lub meksykańskiego “łaciatego”)
- 1/4 białej cebuli
- 2-3 płaty a la matias lub w oleju (zamiennie – 8-10 suszonych pomidorów w oleju)
- 2 ogórki konserwowe
- ew. 2-3 łyżki siekanego koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ew. gęsty krem/ocet balsamico do skropienia
Rolada z jajeczną pastą – przepis:
Przygotować folię spożywczą i ewentualnie matę do zwijania sushi. Ostatnia nie jest konieczna ale pomaga:)
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Te gotowe z oleju – odsączyć papierowym ręcznikiem.
Gotowane lub upieczone buraki obrać (jeśli piekliśmy w skórce).
Cienko pokroić w plastry nożem lub przy pomocy kuchennej “mandoliny”.
3 jajka i ziemniak pokroić na ćwiartki, włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem lub pokroić w drobną kostkę.
Dodać twarożek, ok. pół łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekaną w kostkę cebulę.
Wymieszać na jednolitą pastę.
Wymoczone w zimnej wodzie płaty śledziowe (ok. 2-3 h), te z oleju – osuszone papierowym ręcznikiem – pokroić w dość drobną kostkę.
Na kuchennym blacie rozłożyć matę do sushi i na niej kawałek (ok. 20×40 cm) folii spożywczej. Można posłużyć się samą folią.
Na folii układać plastry buraków tak, by zachodziły na siebie tworząc jednolitą, dachówkowato ułożoną powierzchnię.
Osuszyć ewentualny sok z buraków papierowym ręcznikiem.
Na warstwie plastrów delikatnie rozsmarować pastę jajeczno – serkową.
Ułożyć/ rozrzucić mocno odsączone śledzie, a na długi brzeg dać – osuszone z zalewy (ręcznikiem papierowym) krojone ogórki.
Zwinąć wszystko w roladę. Mata pomaga utrzymać wszystko w ryzach ale sama folia też powinna dać radę.
Zawinąć wszystko razem mocno warstwą dodatkowej folii (jak wielki cukierek), ułożyć na talerzu/półmisku i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Najlepiej na całą noc.
Ułożyć na desce do krojenia, rozwinąć z folii. Pokroić na grube plastry, udekorować posiekanym jajkiem. Można delikatnie skropić kremowym octem balsamico.
Dodatki dla dekoracji stołu pochodzą z Home&You.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
