
Jajka w sosie tatarskim (nie tylko na Wielkanoc)
Jajka w sosie tatarskim nie tylko na Wielkanoc – prosta i pyszna potrawa na śniadanie lub imprezowy stół z każdej okazji.
Wszystko podane z tym sosem smakuje świetnie:)
Pierzynkę na której leżą jajka można dowolnie modyfikować. Jeśli jednak ktoś jeszcze nigdy jej nie robił, niech pierwszy raz zachowa proporcje z przepisu. U mnie leci majonez pół na pół z greckim jogurtem. Sos jest znacznie lżejszy, choć konsystencja traci nieco na gęstości.
Kiedy zajadamy jajko codzienne, majonez występuje tu w ilościach symbolicznych.
Przepisów na sos tatarski jest wiele, niektóre zalecają dodanie do niego roztarte żółtko (sos ma lepszą przyczepność) i siekane drobno białko.
O sosie tatarskim znalazłam artykuł Juliusza Podolskiego – zacytuję fragment, bo ładny.
” Nieodżałowana Hanna Szymanderska w swojej książce „Dania z anegdotą” pisze o tym, jak powstał majonez: „Anglicy, dysponujący znakomitą flotą wojenną, od 1708 roku okupowali Minorkę. Francuski marszałek, książę de Richelieu, pokonał Anglików, zajął wyspę, zdobywając jej stolicę Port Mahon. W czasie oblężenia zaczęło obu stronom brakować jedzenie. Francuzi jednak jak zwykle byli pomysłowi. Kiedy po zdobyciu twierdzy Mahon okazało się, że są tam jedynie jajka i oliwa, wymyślili nowy sos, przygotowany ze znalezionych wiktuałów i nazwali go „mahonnaise” albo „mayonnaise” – sos ten nawet zwykłemu zielsku nadawał znakomity smak. Klasycznymi składnikami majonezu są żółtka, oliwa, sól i sok z cytryny” i jak pisze dalej Szymaderska, szybko zaczęto do majonezu dodawać różne dodatki, bo właściwie możliwości są wprost nieograniczone. W efekcie powstały dziesiątki wersji tego zimnego, emulsyjnego sosu “.
jajka w sosie tatarskim – składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo (9 min od zagotowania wody, po ugotowaniu przelać zimną)
- 4 duże łyżki majonezu
- 2 duże łyżki śmietany/ jogurtu greckiego
- ok. 100 g marynowanych grzybków (pieczarek lub leśnych)
- 2 ogórki konserwowe
- szalotka lub mała cebula – czerwona lub biała
- łyżeczka musztardy (dowolnej ostrej)
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 2 łyżki drobnego, siekanego szczypiorku
- szczypta soli i mielonego pieprzu
jajka w sosie tatarskim – przepis:
Marynowane grzybki, ogórki i cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i wymieszać.
Wyłożyć na półmisek/talerz. Na sosie ułożyć przecięte połówki ugotowanych jajek.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
