szybki gulasz z warzyw z cukinią i parmezanem

Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem

Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – na lekki, pyszny i prosty obiad lub kolację.
Rozgrzewa, otula, przyjemnie wypełnia zmęczonego pracą lub szkołą człowieka:)
Bez mięsa ale z uwagi na zawartość ciecierzycy ma przyzwoitą ilość białka, więc jest dobrze zblilansowanym, niezbyt wysokokalorycznym posiłkiem.
Kolorowy i pięknie pachnie, zwabi nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników mięsa. Idealny, kiedy wiadomo, że ktoś z gości, którzy wpadną z wizytą jest wege.

Zresztą wiecie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać tu krojoną kiełbasę lub podsmażoną lub grillowaną, kurczakową/ indyczą pierś lub  wieprzową polędwiczkę.
Składniki można dowolnie zamieniać lub opuszczać jeśli jak raz nie ma ich w lodówce.

Danie można odgrzewać, to bardzo wygodne, kiedy nie jest znana dokładna godzina obiadu i można ją przygotować znacznie wcześniej.

Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – składniki (na 4 -5 osób):

  • 1 cebula (najlepiej szalotka)
  • batat lub 1/4 małej dyni hokkaido (można dać i to i to)
  • mała, młoda cukinia
  • ew. mały bakłażan
  • 1/2 brokuła
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (możne być z puszki lub słoika)
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub lepiej – 400g krojonych pomidorów z puszki
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub innego twardego, długodojrzewającego sera
  • siekana natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – przepis:

Cebulę drobno pokroić w kostkę.
Bataty obrać i razem z cukinią i bakłażanem w skórce pokroić w 1 cm kostki.
Brokuły rozdzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Wrzucić cebulę i podsmażać mieszając ok. 2-3 minuty.

Dodać pokrojone warzywa, posypać przyprawami, podsmażyć mieszając kolejne 3 minuty.
Dodać ciecierzycę razem z płynem. Jeśli używamy ciecierzycy gotowanej w domu – również szklankę wody lub bulionu.
Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki.
Przykryć wszystko pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 10 minut.
Podawać posypane startym serem i siekaną zieleniną.

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

szybki gulasz z warzyw, cukinii i parmezanu

 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie