
Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem
Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – na lekki, pyszny i prosty obiad lub kolację.
Rozgrzewa, otula, przyjemnie wypełnia zmęczonego pracą lub szkołą człowieka:)
Bez mięsa ale z uwagi na zawartość ciecierzycy ma przyzwoitą ilość białka, więc jest dobrze zblilansowanym, niezbyt wysokokalorycznym posiłkiem.
Kolorowy i pięknie pachnie, zwabi nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników mięsa. Idealny, kiedy wiadomo, że ktoś z gości, którzy wpadną z wizytą jest wege.
Zresztą wiecie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać tu krojoną kiełbasę lub podsmażoną lub grillowaną, kurczakową/ indyczą pierś lub wieprzową polędwiczkę.
Składniki można dowolnie zamieniać lub opuszczać jeśli jak raz nie ma ich w lodówce.
Danie można odgrzewać, to bardzo wygodne, kiedy nie jest znana dokładna godzina obiadu i można ją przygotować znacznie wcześniej.
Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – składniki (na 4 -5 osób):
- 1 cebula (najlepiej szalotka)
- batat lub 1/4 małej dyni hokkaido (można dać i to i to)
- mała, młoda cukinia
- ew. mały bakłażan
- 1/2 brokuła
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (możne być z puszki lub słoika)
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub lepiej – 400g krojonych pomidorów z puszki
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
- 2-3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub innego twardego, długodojrzewającego sera
- siekana natka pietruszki do posypania
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Szybki gulasz warzywny z cukinią i parmezanem – przepis:
Cebulę drobno pokroić w kostkę.
Bataty obrać i razem z cukinią i bakłażanem w skórce pokroić w 1 cm kostki.
Brokuły rozdzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Wrzucić cebulę i podsmażać mieszając ok. 2-3 minuty.
Dodać pokrojone warzywa, posypać przyprawami, podsmażyć mieszając kolejne 3 minuty.
Dodać ciecierzycę razem z płynem. Jeśli używamy ciecierzycy gotowanej w domu – również szklankę wody lub bulionu.
Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki.
Przykryć wszystko pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 10 minut.
Podawać posypane startym serem i siekaną zieleniną.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu!
