pieczarki Dorotki

Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki)

Pyszne pieczarki “z charakterem” stały sobie na stole niby szwedzkim stole, na jednej cudnej imprezie. Było wiele osób, chyba ze sto. Gitarrry, śpiewanko, zabawa do białego rana, właściwie z piątku na niedzielę.
Już w poweekendowy poniedziałek na grupie imprezowej ekipy pojawiły się pytania – czyje to były pieczarki, te w takim czerwonym?
Dorotki – odpowiedział ktoś. I zaraz Dorotka wkleiła przepis na “pyszne pieczarki z charakterem”.

Pieczarki w tej postaci sprawdzą się na grillach, domówkach i na kanapkach do zwykłej kolacji. Będą świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Najlepsze są te malusie, najmniejsze z możliwych do dostania. Wtedy kroisz na pół i siup w zalewę.
Ta zalewa podobna jest do tej ze śledzi “po japońsku” albo “po kaszubsku”.
Można zabierać w słoiku na każdą imprezę, znikają jak trzeba:)

Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki) – składniki:

  • 1 kg małych pieczarek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2-3 łyżki oliwy lub łyżka masła klarowanego – do smażenia
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek cukru (dałam 3)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 125 ml octu (jabłkowego, winnego)

+ 1 łyżka soli i 1 łyżka cukru do wody, w której będą się gotowały pieczarki

Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki) – przepis:

W większym garnku (ok. 2,5 3l) zagotować wodę z łyżką soli i cukru.
Pieczarki pokroić na połówki, większe sztuki na ćwiartki.
Gotować 10 minut, odcedzić zostawiając na później ok. 250 ml wody z gotowania.

Cebulę pokroić na połówki, a następnie w piórka, czyli długie paski.
Chili pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę.
Smażyć na średnim ogniu mieszając aż stanie się szklista (zwykle zajmuje to 2-4 minuty).

Dodać chili i czosnek, smażyć kolejne dwie minutki.
Dodać koncentrat pomidorowy i nadal smażyć mieszając.
Kiedy wszystko zacznie lekko przywierać do patelni, wlać pozostawioną wodę “pieczarkową” oraz pieczarki, wymieszać, zagotować.
Dodać liście laurowe (3), ziele (5 kulek) cukier (2-5 łyżek), sól (0,5 łyżeczki), słodką paprykę (płaską łyżeczkę) i ocet (125ml).
Podgrzewać wszystko razem kilka chwil,  przełożyć do słoika lub szklanego pojemnika.

pieczarki z charakterem
pieczarki Dorotki

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie