
Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki)
Pyszne pieczarki “z charakterem” stały sobie na stole niby szwedzkim stole, na jednej cudnej imprezie. Było wiele osób, chyba ze sto. Gitarrry, śpiewanko, zabawa do białego rana, właściwie z piątku na niedzielę.
Już w poweekendowy poniedziałek na grupie imprezowej ekipy pojawiły się pytania – czyje to były pieczarki, te w takim czerwonym?
Dorotki – odpowiedział ktoś. I zaraz Dorotka wkleiła przepis na “pyszne pieczarki z charakterem”.
Pieczarki w tej postaci sprawdzą się na grillach, domówkach i na kanapkach do zwykłej kolacji. Będą świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Najlepsze są te malusie, najmniejsze z możliwych do dostania. Wtedy kroisz na pół i siup w zalewę.
Ta zalewa podobna jest do tej ze śledzi “po japońsku” albo “po kaszubsku”.
Można zabierać w słoiku na każdą imprezę, znikają jak trzeba:)
Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki) – składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 3 średniej wielkości cebule
- 2-3 łyżki oliwy lub łyżka masła klarowanego – do smażenia
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek cukru (dałam 3)
- 0,5 łyżeczki soli
- 125 ml octu (jabłkowego, winnego)
+ 1 łyżka soli i 1 łyżka cukru do wody, w której będą się gotowały pieczarki
Pyszne pieczarki z charakterem (Dorotki) – przepis:
W większym garnku (ok. 2,5 3l) zagotować wodę z łyżką soli i cukru.
Pieczarki pokroić na połówki, większe sztuki na ćwiartki.
Gotować 10 minut, odcedzić zostawiając na później ok. 250 ml wody z gotowania.
Cebulę pokroić na połówki, a następnie w piórka, czyli długie paski.
Chili pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę.
Smażyć na średnim ogniu mieszając aż stanie się szklista (zwykle zajmuje to 2-4 minuty).
Dodać chili i czosnek, smażyć kolejne dwie minutki.
Dodać koncentrat pomidorowy i nadal smażyć mieszając.
Kiedy wszystko zacznie lekko przywierać do patelni, wlać pozostawioną wodę “pieczarkową” oraz pieczarki, wymieszać, zagotować.
Dodać liście laurowe (3), ziele (5 kulek) cukier (2-5 łyżek), sól (0,5 łyżeczki), słodką paprykę (płaską łyżeczkę) i ocet (125ml).
Podgrzewać wszystko razem kilka chwil, przełożyć do słoika lub szklanego pojemnika.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
