
Pieczone placki z kapusty, sera i marchewki
Pieczone placki z kapusty, sera i marchewki – na śniadania, kolacje, obiady lub przekąski na spotkaniu przyjaciół.
Smakują pycha prosto z piekarnika, ale całkiem na zimno znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Bardzo smaczne, lekkie, nie idą w boczki i można podawać je na różne sposoby. Solo – rzecz jasna, to numer jeden i podstawa.
Czy takie placki można podać na świątecznym śniadaniu?
W wersji z dipem serowym z mascarpone lub kanapkowym, fetą i paseczkiem zrolowanego, wędzonego łososia nie powstydzą się świątecznego lub imprezowego stołu, serio!
Blendujesz mascarpone z kawałkiem fety. Nakładasz łyżką lub dekoratorem ( końcówka gwiazdka jest super) na upieczone placki. Możesz dać dla ozdoby i smaku siekany szczypiorek lub rzeżuchę. Wjeżdżają na wielkanocne śniadanie całe na biało i nie ma mowy – wszyscy sięgną po pachnący placuszek, być może jeszcze chwilę przed sałatką z majonezem. Wiadomo, że warzywa zjedzone przed głównym posiłkiem to samo dobro dla brzusia i bioderek:)
Na co dzień wcinam je z tzatzikami. Mam z nich lekki obiad lub kolację. Ogórki ścieram na grubych oczkach, solę, zostawiam na kilka minut i mocno odciskam z soku. Do tego ząbek czosnku, grecki jogurt i klękajcie narody, mogę jeść codziennie i żadnej grypy!
Zapisz ten przepis, bo jeśli nie wykorzystasz teraz, to po świętach będziesz szukać sposobu na ewentualne nadmiary:) I wtedy zdziwisz się tym smakiem i pożałujesz, że wcześniej nie zrobiłaś.
Pieczone placki z kapusty, sera i marchewki – składniki(na ok. 12 – 15 placków):
- 400 g białej kapusty ( można domieszać garść odciśniętej kiszonej)
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 3 łyżki startego, żółtego sera (dowolny twardy)
- 1,5 łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczypta chili
Pieczone placki z kapusty, sera i marchewki – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Kapustę cienko pokroić lub szatkować na tarce “mandolina”.
Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać. Pozostawić na 10 minut, pognieść ręką, jeśli jest sok – odlać.
Dodać mąkę, jajko, ser, wymieszać.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na niej wykładać porcje masy warzywnej formując niezbyt grube placki wielkości ok. 10 cm.
Piec ok. 20 minut, na środkowej półce piekarnika do zrumienienia placków.
Podawać z jogurtowo – czosnkowych dipem lub tzazikami.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
