
Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą
Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – wilgotna i mięciutka, łatwa w przygotowaniu, nada się na święta i weekendy.
Z tą pistacją jest tak: może tu wystąpić, ale bez niej wypiek również będzie udany. Jeśli lubisz i masz na kuchennym stanie – daj do sera nieco pasty. Nie masz – nic się nie stało. Zamień na miękkie masło, wszyscy również będą zadowoleni! Pasta daje się zamieniać również na masło orzechowe, a dodatek siekanych rodzynek czy orzechów urozmaici smak.
W przypadku naszej babki z serem, dobrze jest pozostawić ją przed podaniem na noc w lodówce. Wiem jak trudno wytrzymać nie próbując, ale tutaj jest tak jak z sernikiem – musi złapać konsystencję, by pozwolić się podzielić w zgrabne porcje. Na zdjęciach widać mój pośpiech, ukrojony kawałek ze babki upieczonej dwie, trzy godziny wcześniej nie staje w pierwszej linii modelingu.
Niemniej jej smak jest pyszny, zatem pomijając niedoskonałości pośpiesznej piekarki przepis daję, bo święta jednak idą:)
Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – składniki (na formę ok. 1,5 l):
masa serowa:
- 400 g białego, zmielonego sera (może być kanapkowy, zmielony, tłusty – Mój Ulubiony np.)
- 3 łyżki pasty pistacjowej lub miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub pszennej (nada się też proszek budyniowy z torebki)
- 5 łyżek cukru
- ew. 2 łyżki siekanych pistacji
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką na jednolitą masę.
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2,5 łyżki ciemnego kakao
- 3 jajka w rozmiarze L (4 M)
- 120 g cukru
- 80 ml oliwy/oleju lub stopionego masła
- 100 ml mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub mały cukier waniliowy
polewa:
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30 – 36%
- 2 łyżki siekanych pistacji do dekoracji (ładnie też wyglądają z siekaną, suszoną żurawiną)
Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – przepis:
Formę porządnie nasmarować masłem/olejem i wysypać tartą bułką lub mąką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Całe jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić mikserem na jasny puch (ok. 8-10 minut).
Cienką strużką pod łopatki miksera wlać olej i mleko.
Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszać w osobnej misce i w kilku porcjach wmieszać w ubitą, jajeczną masę.
Na dno formy wylać połowę ciemnego ciasta.
Wyłożyć na nią punktowo przy pomocy łyżki – masę serową.
Przykryć ser pozostałym, ciemnym ciastem.
Można tez wykładać naprzemiennie – 2 łyżki ciemnego ciasta – łyżka sera. Wyjdą malownicze łaty.
Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 55 – 60 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być nieoklejony ciastem.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej i podważając ciasto nożykiem wyjąć ją z formy na metalową kratkę i całkowicie ostudzić a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Polewa.
Połamane kostki czekolady włożyć do małego rondelka, dodać śmietankę.
Rondelek ustawić nad gotującą się w większym garnuszku wodą.
Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia masy.
Polać ciasto, udekorować siekanymi orzechami.
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
