babka czekoladowa z pistacjami i białą czekoladą

Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą

Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – wilgotna i mięciutka, łatwa w przygotowaniu, nada się na święta i weekendy.

Z tą pistacją jest tak: może tu wystąpić, ale bez niej wypiek również będzie udany. Jeśli lubisz i masz na kuchennym stanie – daj do sera nieco pasty. Nie masz – nic się nie stało. Zamień na miękkie masło, wszyscy również będą zadowoleni! Pasta daje się zamieniać również na masło orzechowe, a dodatek siekanych rodzynek czy orzechów urozmaici smak.

W przypadku naszej babki z serem, dobrze jest pozostawić ją przed podaniem na noc w lodówce. Wiem jak trudno wytrzymać nie próbując, ale  tutaj jest tak jak z sernikiem – musi złapać konsystencję, by pozwolić się podzielić w zgrabne porcje. Na zdjęciach widać mój pośpiech, ukrojony kawałek ze babki upieczonej dwie, trzy godziny wcześniej nie staje w pierwszej linii modelingu.

Niemniej jej smak jest pyszny, zatem pomijając niedoskonałości pośpiesznej piekarki przepis daję, bo święta jednak idą:)

 

Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – składniki (na formę ok. 1,5 l):

masa serowa:

  • 400 g białego, zmielonego sera (może być kanapkowy, zmielony, tłusty – Mój Ulubiony np.)
  • 3 łyżki pasty pistacjowej lub miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub pszennej (nada się też proszek budyniowy z torebki)
  • 5 łyżek cukru
  • ew. 2 łyżki siekanych pistacji

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką na jednolitą masę.

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 3 jajka w rozmiarze L (4 M)
  • 120 g cukru
  • 80 ml oliwy/oleju lub stopionego masła
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub mały cukier waniliowy

polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30 – 36%
  • 2 łyżki siekanych pistacji do dekoracji (ładnie też wyglądają z siekaną, suszoną żurawiną)

Babka czekoladowa z serem, pistacją i białą czekoladą – przepis:

Formę porządnie nasmarować masłem/olejem i wysypać tartą bułką lub mąką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Całe jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić mikserem na jasny puch (ok. 8-10 minut).
Cienką strużką pod łopatki miksera wlać olej i mleko.
Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszać w osobnej misce i w kilku porcjach wmieszać w ubitą, jajeczną masę.

Na dno formy wylać połowę ciemnego ciasta.
Wyłożyć na nią punktowo przy pomocy łyżki – masę serową.
Przykryć ser pozostałym, ciemnym ciastem.
Można tez wykładać naprzemiennie – 2 łyżki ciemnego ciasta – łyżka sera. Wyjdą malownicze łaty.

Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 55 – 60 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być nieoklejony ciastem.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej i podważając ciasto nożykiem wyjąć ją z formy na metalową kratkę i całkowicie ostudzić a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Polewa.
Połamane kostki czekolady włożyć do małego rondelka, dodać śmietankę.
Rondelek ustawić nad gotującą się w większym garnuszku wodą.
Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia masy.
Polać ciasto, udekorować siekanymi orzechami.

babka czekoladowa z serem i białą czekoladą
babka czekoladowa z serem, pistacjami i białą czekoladą

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie