![sałatka z kurczaka i pieczarek](https://niebonatalerzu.pl/wp-content/uploads/2025/02/salatka-z-kurczakiem-i-pieczarkami.jpg)
Sałatka z kurczaka i pieczarek
Sałatka z kurczaka i pieczarek, w internetach bywa znana pod nazwą “ukraińska”, choć zapytani o nią Ukraińcy nie wszyscy znają taką kombinację smaków. Szukając głębiej – większość nie wie o co chodzi:)
Pewne jest jedno – sałatka lub niektórzy może woleliby tu określenie – pasta z kurczaka jest bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i zawiera dużo białka. To w dzisiejszych czasach czyni ją dość atrakcyjną wziąwszy pod uwagę dietetyczne trendy.
Nada się na śniadanie, obiad czy kolację, co więcej, imprezowi goście wyliżą salaterkę do spodu, zniknie w trymiga.
A na Walentynki? Proszę bardzo!
Jeśli chodzi o przygotowanie filetowanej, kurczakowej lub indyczej piersi – obróbka jest dowolna. Można ją ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować na patelni. Ostatni sposób trwa chyba najkrócej, zwłaszcza jeśli pierś przetnie się na cieńsze płaty. Jednak wszystkie metody są tu dopuszczalne i właściwe.
Sałatka z kurczaka i pieczarek – składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka lub indyka (ok. 500 – 800 g)
- 1 owoc granatu
- ok. 250 g żółtego, twardego sera o wyraźnym smaku
- 500 g pieczarek
- ew. 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 4 łyżki majonezu (można dać pół na pół z jogurtem greckim)
- 3 łyżki grubo posiekanych, włoskich orzechów
- sól, pieprz, chili
- ew. łyżka szczypiorku/koperku dla dekoracji
Sałatka z kurczaka i pieczarek – przepis:
Mięso umyć i włożyć do wrzącej, osolonej (ok. 2 łyżeczki) wody, do przykrycia mięsa. Gotować 30 minut.
Można też je posypać przyprawami (1 łyżeczka soli) i usmażyć, zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku ustawionym na 200 stopni – góra dół, 30 minut.
Ostudzić.
Pieczarki drobno pokroić.
Na dużej patelni mocno rozgrzać łyżeczkę masła. Smażyć grzyby na mocnym ogniu, mieszając do odparowania płynu. Nie solić.
Odstawić do ostudzenia.
Owoc granatu ponacinać i wyjąć pestki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso porozrywać palcami na kawałeczki – włókna.
Przełożyć do miski/salaterki.
Dodać ostudzone pieczarki, siekane orzechy, starty ser, majonez, 1/2 łyżeczki soli, podostrzyć chili.
Dodać 3/4 pestek granatu, wymieszać.
Ułożyć na talerzu lub w salaterce, posypać pozostałymi pestkami granatu, można dodać siekany szczypiorek dla koloru.
Schłodzić przed podaniem.
Z ciemnym pieczywem – najlepsza!
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
![Dodaj komentarz](https://niebonatalerzu.pl/wp-content/themes/niebonatalerzu/images/person.png)