Prosty kurczak duszony z grzybami

Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami (na winie)

Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami. Szybko, pycha, wszystkim smakuje, można podawać nawet z okazji proszonych obiadów. Kiedy masz na podorędziu białe wino – super. Jeśli nie – trudno, obędzie się, ale z winem jest lepiej. I alkohol fruuu – odparuje, dzieci mogą czuć się bezpiecznie.
Miałam jednego znajomego, który umiał czynić jedno danie: duszone udka w cebuli. Lubię, dobre, ale żeby cały czas?
Kiedykolwiek u niego nie byłam – zawsze, ale to zawsze ten sam repertuar. Żeby choć raz dodał suszone pomidory. Albo grzyby. Albo upiekł  te udka czy coś. Nie. Stale i wciąż to samo.
Pieczarki można wymieniać na leśne grzyby. Zimą mrożone – dostaniesz w markecie. Albo krojone boczniaki. Wspomniane suszone pomidory – też będzie sztosik. Zielony groszek – pycha. Szpinak. Chlust śmietanki 30% – zawsze dobrze. Elegancja-Francja, kuchnia francuska bowiem się bez miksu wina i śmietanki nie obywa. Bez niej – patrz na zdjęciach, też jest przyzwoicie.
Rozmaitość jest dobra.
Tym samym sposobem zrobisz filetowane, drobiowe lub indycze piersi.

Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami – składniki (na 4 porcje):

  • 4 nóżki z kurczaka (lub same podudzia czy udka – do kilograma), można zamienić na paski polędwiczki z indyka
  • 2 białe części pora (zielona niech idzie do jakiejś zupy)
  • ok. 300 g pieczarek (białych lub brązowych)
  • łyżka klarowanego masła
  • 150 ml dowolnego, białego wina (nie masz – trudno)
  • szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami – przepis:

Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i posypać pieprzem.
Pora pokroić w cienkie półkrążki, pieczarki w plastry.
Można robić na dwóch patelniach albo na jednej dużej lub w dużym rondlu. Na dwóch – osobno smażysz krojone pieczarki i krojonego pora, osobno drób. Potem łączysz.
Na jednej – na połowie patelni warzywa, na drugiej – mięso.
Na patelni/w rondlu rozgrzać masło.
Włożyć mięso i na mocnym ogniu zrumienić (bez poruszania nim w trakcie) kilka minut po obu stronach.
Przesunąć mięso na bok i włożyć pora i pieczarki. Smażyć 3-4 minuty.
Wlać wino i gotować chwilę na dużym ogniu bez pokrywki, by płyn odparował.
Podlać wszystko bulionem lub wodą z czajnika, tyle by mięso było w 1/3 zanurzone.
Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień.
Dusić wszystko do miękkości mięsa. Udka ok. 45 minut do godziny, uzupełniając w trakcie odparowany płyn. Pierś jest gotowa po kilku minutach.
Można wlać ok. 200 ml śmietanki, zagotować chwilę by sos się zredukował, lub nie dodawać już nic.

prosty kurczak z grzybami i porem
prosty kurczak duszony z grzybami

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu!

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie