Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami (na winie)
Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami. Szybko, pycha, wszystkim smakuje, można podawać nawet z okazji proszonych obiadów. Kiedy masz na podorędziu białe wino – super. Jeśli nie – trudno, obędzie się, ale z winem jest lepiej. I alkohol fruuu – odparuje, dzieci mogą czuć się bezpiecznie.
Miałam jednego znajomego, który umiał czynić jedno danie: duszone udka w cebuli. Lubię, dobre, ale żeby cały czas?
Kiedykolwiek u niego nie byłam – zawsze, ale to zawsze ten sam repertuar. Żeby choć raz dodał suszone pomidory. Albo grzyby. Albo upiekł te udka czy coś. Nie. Stale i wciąż to samo.
Pieczarki można wymieniać na leśne grzyby. Zimą mrożone – dostaniesz w markecie. Albo krojone boczniaki. Wspomniane suszone pomidory – też będzie sztosik. Zielony groszek – pycha. Szpinak. Chlust śmietanki 30% – zawsze dobrze. Elegancja-Francja, kuchnia francuska bowiem się bez miksu wina i śmietanki nie obywa. Bez niej – patrz na zdjęciach, też jest przyzwoicie.
Rozmaitość jest dobra.
Tym samym sposobem zrobisz filetowane, drobiowe lub indycze piersi.
Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami – składniki (na 4 porcje):
- 4 nóżki z kurczaka (lub same podudzia czy udka – do kilograma), można zamienić na paski polędwiczki z indyka
- 2 białe części pora (zielona niech idzie do jakiejś zupy)
- ok. 300 g pieczarek (białych lub brązowych)
- łyżka klarowanego masła
- 150 ml dowolnego, białego wina (nie masz – trudno)
- szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Prosty kurczak duszony z porem i pieczarkami – przepis:
Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i posypać pieprzem.
Pora pokroić w cienkie półkrążki, pieczarki w plastry.
Można robić na dwóch patelniach albo na jednej dużej lub w dużym rondlu. Na dwóch – osobno smażysz krojone pieczarki i krojonego pora, osobno drób. Potem łączysz.
Na jednej – na połowie patelni warzywa, na drugiej – mięso.
Na patelni/w rondlu rozgrzać masło.
Włożyć mięso i na mocnym ogniu zrumienić (bez poruszania nim w trakcie) kilka minut po obu stronach.
Przesunąć mięso na bok i włożyć pora i pieczarki. Smażyć 3-4 minuty.
Wlać wino i gotować chwilę na dużym ogniu bez pokrywki, by płyn odparował.
Podlać wszystko bulionem lub wodą z czajnika, tyle by mięso było w 1/3 zanurzone.
Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień.
Dusić wszystko do miękkości mięsa. Udka ok. 45 minut do godziny, uzupełniając w trakcie odparowany płyn. Pierś jest gotowa po kilku minutach.
Można wlać ok. 200 ml śmietanki, zagotować chwilę by sos się zredukował, lub nie dodawać już nic.
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!