Naturalny antybiotyk na odporność i przeziębienie (bez czosnku i cebuli)
Naturalny antybiotyk na odporność i przeziębienie (bez czosnku i cebuli), mikstura, którą można stosować zawsze, kiedy zaczynasz czuć, że “coś cię bierze”.
Kiedy pojawia się ból głowy, gardła,mięśni, kaszel lub katar, nagle zaczynasz mieć świadomość istnienia zatok.
Mikstura ta może bardzo skutecznie zapobiec rozwojowi choroby, skrócić czas przeziębienia i wzmocnić odporność. Jej składniki to samo dobro stosowane od tysięcy lat do leczenia różnych przypadłości zdrowotnych. Ich działanie potwierdza wiele badań naukowych, ja, moja rodzina i mnóstwo znajomych:)
Uwaga! Można stosować profilaktycznie oraz równolegle z innymi preparatami.
Rzecz jasna – zawsze możesz skonsultować z lekarzem, czy w Twoim przypadku nie ma przeciwskazań do picia tej mikstury, zwłaszcza dotyczy to kobiet w ciąży i karmiących. W większości przypadków nie występują i stosowanie naturalnych metod leczenia, o ile nie ma ostrych stanów zapalnych – wybieram w pierwszej kolejności.
Jest tu napar z tymianku i oregano, znanych z leczniczego działania w przypadku grypy, bólu gardła, kaszlu, kataru i chorób zatok. Działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i oczyszczająco. O właściwościach kurkumy i imbiru pisać można elaboraty na dziesiątki stron. To jest lecznicze, skutecznie działające złoto.
Kurkuma w postaci korzenia jest dostępna w marketach i lepiej użyć tej, ale jeśli jej brak, można zastąpić ją mieloną przyprawą z torebki.
Wszystko łączy dodatek polskiego miodu.
Co ważne – mikstura nie wyjaławia flory bateryjnej jelit, nie rujnuje wątroby czy żołądka. Działa jak trzeba bez skutków ubocznych, jak w przypadku wielu chemicznych preparatów.
Jak dawkować?
Dorośli – 2 łyżki 3 razy dziennie, dzieci od 2 r. ż 2 łyżeczki 3 razy dziennie.
Miksturę należy przechowywać w lodówce do 7 dni lub odrobinę dłużej.
Dużo zdrowia wszystkim życzę!
Naturalny antybiotyk na przeziębienie – składniki:
- płaska łyżka tymianku
- płaska łyżka oregano
- 7-8 goździków
- 250 ml wrzątku
- łyżeczka kurkumy (świeżego, startego korzenia lub mielonej, suszonej z torebki)
- duża szczypta pieprzu (konieczna dla wchłaniania kurkuminy)
- 4 -5 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki miodu (prawdziwego, polskiego, zimą w postaci stałej, czytaj na opakowaniach pochodzenie)
Naturalny antybiotyk na przeziębienie – przepis:
Tymianek, oregano i goździki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i odczekać aż napar ostygnie do temperatury pokojowej (nie krócej niż 15-20 minut).
Do półlitrowego słoika dać miód, kurkumę, pieprz i starty na tarce, obrany ze skórki imbir.
Na słoiku położyć sitko i wlać przez nie ostudzony napar.
Składniki wymieszać i odstawić na godzinkę. Można też pić od razu:)
PS metalowa łyżka nie szkodzi miodom. Miody są przygotowywane w stalowych pojemnikach, popytaj pszczelarzy, jeśli nie wierzysz.
Zobacz też inny przepis na domową miksturę dla zdrowia
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!